Adım adım hızlı hayat

Mobil internet hızını katlayacak 4.5G'ye adım adım yaklaşılıyor. 4 milyar euroluk ihalenin ardından yetkilendirme belgeleri verildi. Hazine'ye 2 milyar lira ödendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2015 Güncelleme 28 Ekim 2015, 00:00
Adım adım hızlı hayat

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE 1 Nisan'da 4.5G ile tanışacak. Hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştırılacak 4.5G'ye adım adım yaklaşılıyor. Mobil internet hızını bir üst lige taşıyacak olan ve ihalesi 26 Ağustos'ta gerçekleştirilen 4.5G'de imzalar 2 milyar 40 milyon euroluk ödemenin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı. Turkcell, Avea ve Vodafone, düzenlenen törenle yetkilendirme belgelerini aldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Turkcell'in IMT-Advanced Yetkilendirme Belgesi'ni Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça'ya verdi.

TAMAMEN YERLİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihalede 4 milyar euro
gibi ciddi bir rakamın ortaya çıkmasının, sektörün Türkiye'deki potansiyelini göstermesi bakımından çok önemli olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz Nisan'da, sadece 4G'ye yönelik yatırım yapılmasını doğru bulmadığını, doğrudan 5G'ye hazırlık yapılması gerektiğini ifade ettiğini anımsatan Erdoğan, "4.5G ve en kısa sürede geçeceğimizi ümit ettiğimiz 5G altyapıları gerçekten çok önemli. Daha hızlı, daha kaliteli ve daha yaygın internet erişiminin hayatımızda köklü değişiklikler yapacağı görülüyor" dedi. Erdoğan, işletmecilerin 4.5G şebekelerini inşa ederken yerli ürün kullanma zorunluluğu getirilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Biz, bu ihale sonucunda yalnızca 4.5G'nin en hızlısı olma hakkını değil, bununla birlikte 5G'ye öncülük etme hakkını kazandık. En yüksek hızları sunarak, Türkiye'ye cep telefonu ile 1000 Mbps'in üzerinde mobil internet hizmeti sağlayacağız" dedi.

4.5G NE GETİRECEK?

4.5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir artış yaşanacak. Örneğin, 2GB büyüklüğündeki bir HD film 54 saniyede indirilebilecek.
Mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyiminden yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasına, bulut servislerinden akıllı ev ve şehir altyapılarına kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak.
Nesnelerin interneti (makinelerarası iletişim) ve bulut bilişim, potansiyelini gösterecek.