Dolandırıcılara noktalı engel

Güvenlik uzmanları, sosyal paylaşım sitelerinde kullanıcıların dikkatli olması konusunda uyarıyor. Facebook'ta dayınızın adını ve soyadını paylaşmanız bile dolandırıcılara fırsat verebiliyor.

Giriş Tarihi 09 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 09 Mayıs 2013, 17:21
Dolandırıcılara noktalı engel

İÇİNDEKİLER

İnegöl Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı öğrencilerine Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından siber suçlarla ilgili seminer verildi.

İMYO'nun sergi salonundaki seminerde siber suçlar konusunda bilgi veren Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Adem Erdoğan, bilhassa son yıllarda birçok vatandaşın karşı karşıya kaldığı, sosyal paylaşım sitelerindeki açıklar ve dolandırıcılıklar konusunda öğrencilere önemli ikaz ve tavsiyelerde bulundu.

Siber alemde özellikle sosyal paylaşım siteleri üzerinden şahıslara yönelik kurulan tuzaklar konusunda önemli bilgiler veren Erdoğan, "Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ile güvenliğinden emin olmadığınız sayfalara giriş yaparken dikkat edin. Burada yer alan bilgileriniz, aynı zamanda şifrenizi açığa çıkarabilir. Mesela Facebook'ta dayınızı, dayınız olarak belirtirseniz, aynı zamanda birçok resmi işlemde kullanılabilen annenizin kızlık soy ismini açığa çıkarmış olursunuz. Ya da Facebook'ta yer bildirimi yaptığınızda, sizi takip eden bir hırsız ne zaman eve döneceğinizi, ne kadar vakti olduğunu rahatlıkla öğrenip evinize girebilir' dedi.

DOLANDIRICILARA NOKTALI ENGEL
İnternet sosyal paylaşım site şifreleri veya banka hesap şifreleri konusunda öğrencilere nasihatte bulunan Erdoğan, "İnternette herhangi bir sayfa üyeliğinde veya internet bankacılığında kullandığınız şifrelere dikkat edin. Ne kadar güçlü şifre oluşturursanız o kadar güvende olursunuz. 'Bursa' şifresinin bir programla 4 saatte çözülebildiği tespit edildi. Ancak 'Bursa.1' diye bir şifre kullanırsanız, bu şifrenin kırılabilmesi yaklaşık 142 yıl sürüyor. Yani şifrelerde daha çok düz mantıktan ziyade büyük-küçük harf, nokta ve sayı kullanmayı tercih edelim. Aksi takdirde sosyal paylaşım sayfalarınız kötü niyetli kişilerin eline geçebilir' diye konuştu.

Özellikle son 4 yıldan bu yana telefonla dolandırıcılık olaylarına bütün ikazlara rağmen halen rastlandığını söyleyen Erdoğan, "Telefonla arayarak kendini avukat, polis olarak tanıtan dolandırıcılara bazen profesörler bile kanıyor. Devlet sizden bu şekilde para tahsil etmez. Polis sizi arayıp para asla istemez. Bu gibi olaylarla karşılaştığınız da durumu emniyete bildirin" dedi.