Dokunmatik cihaz kullananlar dikkat

Dokunmatik cihazların yaygınlaşmasıyla ortaya yeni bir hastalık çıktı.

Giriş Tarihi 20 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 21 Aralık 2012, 15:02
Dokunmatik cihaz kullananlar dikkat

İÇİNDEKİLER

Dokunmatik cihazlar ulaşımdan, eğitime, iletişimden, eğlenceye artık her alanda kullanılıyor. Bu küçük asistanların getirdikleri kolaylıkların yanında bazı zararları da bulunuyor. El, kol ve dirseklerde ağrıya yol açan ve adı ''Sürekli gerilim sakatlığı" olan bu hastalık çağın yeni rahatsızlıklarından biri olacağı öngörülüyor.

SÜREKLİ GERİLİM SAKATLIĞI
"Sürekli gerilim sakatlığı" özellikle parmakların küçük ve sık dokunuşlarla sürekli titreşime maruz kalması, hastalığa davetiye çıkarıyor.

Hastalığın ilk belirtileri, el, kol ve dirseklerde meydana gelen ağrılarla ortaya çıkıyor.

''TABLET GÖZ HİZASINDA KULLANILMALI''
Hastalıkla ilgili bilgi veren Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, "Tableti daha çok göz hizasına yakın bir şekilde kullanmalıdırlar. Dizlerinde kullanmaktan ziyade genellikle oturarak masa üzerine bir konsola tabletlerini yerleştirip bu şekilde çalışırlarsa çok daha verimli olur" dedi.

''KULLANIM SÜRESİ 2 SAATİ GEÇMEMELİ''
.Prof. Dr. Burhanettin Uludağ bu konuda, "Çalışma sürelerini 2 saatin altında tutarlarsa uykusuzluk yahut depresyona eğilim gibi mental hafıza yorgunluğu ya da beyin yorgunluğu gibi durumlara düşmekten korunmuş olurlar" şeklinde konuştu.

İlaç ve fizik tedavi ile rehabilite edilebilen hastalık, yanlış kullanımla tekrar ortaya çıkabiliyor.