Türk Telekom çocukların internette güvenliğini koruyacak

Türk Telekom, 6 milyonu aşkın ADSL internet abonesinin yanı sıra, çocuklar açısından güvenli olmadığı gerekçesiyle evlerine internet bağlantısı kurmayan aileleri de içerek şekilde tüm internet abonelerine yönelik olarak yeni bir internet güvenlik programı hizmeti sunacak.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2009, 10:52

İÇİNDEKİLER


10 Ekim tarihine kadar kullanıma sunulması hedeflenen "NeTTe Çocuk Var" ismini taşıyan yeni ürün sayesinde Türk Telekom, okullarda öğrenciler için sağlanan güvenli interneti evlere de taşırken, anne ve babaların da çocuklarına interneti güvenli bir şekilde kullandırabilmeyi amaçlıyor.

Pazara toptan olarak sunulan "NeTTe Çocuk Var" hizmetinin, TTnet yanı sıra Koçnet, Superonline, Smile ADSL,Turknokta.net gibi tüm internet servis sağlayıcıları aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılacağı açıklandı.

Türk Telekom'um çocuklara yönelik projeleri yanı sıra yeni ürün "NeTTe Çocuk Var' hizmetinin de tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Telekom Operasyon Başkanı Celalettin Dinçer, çocuklarının interneti güvenle kullanmalarını isteyen ailelerin bu hizmetle, yeni bir seçeneğe daha sahip olduklarını ve bundan böyle ailelerin evden çıkarken modemin fişini çekmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Dinçer, "Şu anda çocuklar açısından güvenli internet konusunda dünyada en gelişmiş olan teknolojiyi ve koruma yazılım programını Türkiye'ye getirdik. Bu ürün internet güvenliği alanında dünyanın önde gelen kuruluşların mcAfee isimli şirketin bir ürünü. Aynı koruma sistemi ABD Almanya gibi gelişmiş ülkelerde de kullanılıyor. Tabi ki şu anda dünyada hiçbir sistemin yüzde 100 koruma sağladığı söylenemez. Ancak biz de bu ürünü sürekli geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

"ÇOCUKLAR GELECEĞİN GARANTİSİ, BU YATIRIM GELECEK İÇİN"

Dinçer, bu hizmeti sunmak üzere Türkiye'nin 38 noktasında server kurduklarını belirterek, "Bu kadar yüksek kapasite gererektiren kapsamlı bir hizmeti tek bir merkezden yürütmek mümkün değil. O yüzden yaptığımız yatırımı sadece lisans için ödediğimiz parayla sınırlı görmemek gerekir. Tüm Türkiye'de bu hizmetten yararlanabilmek için 38 değişik noktaya donanım hizmetinin götürülmesi de önemli bir yatırım oluşturuyor. Bu nedenle biz bu yatırımı ekonomik beklentilerle değil, tümüyle Türkiye'nin geleceğine bir yatırım olarak yaptık" diye konuştu. Dinçer, bu hizmetten yararlanabilmek için ADSL kullanıcılarının 3 TL civarında ek bir ücret ödemelerinin söz konusu olabileceğini ifade ederek " Biz bu ürünü tüm internet servis sağlayıcılarına toptan verdiğimiz için şu aşamada perakende konusunda bir fiyat açıklamak güç. Her bir internet servis sağlayıcısı kendi fiyatını belirleyebileceği gibi, bunu bir paket içinde bir kampanya dahilinde de sunabilirler" diye konuştu.

"122 BİN 500 KİLOMETRE FİBER KABLO DÖŞEDİK, KAPASİTEYİ YÜZDE 25 ARTTIRDIK"

Türkiye'nin geleceğinin geniş bant internetin tüm ülkeye yayılmasından geçtiğini, eğitimin olmadığı bir gelecek ve internetin olmadığı bir eğitimin düşünülemeyeceğini vurgulayan Celalettin Dinçer, " Bilgi toplumuna geçiş sürecinde hem ülkeye karşı hem de okul yaşındaki çocuklara karşı Türk Telekom'un taşıdığı sorumluluklar var. Çünkü çocuklar geleceğimizin garantisi. Bu nedenle özellikle eğitim ve sağlıkta internetin yaygın kullanımı her şeyin başında geliyor. Bu amaç doğrultusunda modern internet altyapısı için 122 bin 500 kilometreye uzanan fiber optik hat döşedik, toplam kapasiteyi yüzde 25 arttırdık. Uygun fiyata sağladığımız yüksek hızlar sayesinde son üç yılda geniş bant internet kullanıcı sayısı da yüzde 300 artış gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRÜN ZARARLI İÇERİKLERE VE GÖRÜNTÜLERE KARŞI MERKEZİ FİLİTRELEME SAĞLIYOR

Yeni ürün hakkında bilgi veren Dinçer "NeTTe Çocuk Var' hizmetinin, merkezi bir sistemle, bu seçeneği tercih eden aileler için belirlenen kategorilerdeki içeriklerin filtrelenmesini sağladığını söyledi. Dinçer, aynı kategorilerin, yine Türk Telekom tarafından okullardaki internetin filtrelenmesinde de kullanıldığını ve "NeTTe Çocuk Var" hizmetinin temelde pornografi, dolandırıcılık, uyuşturucu, alkol, kumar gibi sakıncalı ve şiddet içerikli ana kategorilerde tespit edilen siteler için filtreleme yaptığını belirtti."NeTTe Çocuk Var' hizmetinden yararlanmayı seçen ailelerin herhangi bir program yüklemesine gerek kalmadığını ve virüs koruma programları gibi internetten yüklenen bir program olmadığını altını çizen Dinçer "Türk Telekom tarafından internet servis sağlayıcılara toptan olarak sunulan "NeTTe Çocuk Var" hizmetini seçen ailelerin, internet servis sağlayıcıları ile temas kurmaları yeterli" şeklinde konuştu.

VİTAMİN ÜYESİ 200 BİNİ GEÇTİ

Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ise, Türk Telekom'un çocuklara yönelik diğer programlar hakkında bilgi verdi. Demircan, Türk Telekom'un 81 il'de 911 adet internet evi kurduğunu ve bu merkezler sayesinde çocukların rahat ve güvenli internet hizmeti aldıklarını belirtirken, Vitamin adını taşıyan üründen 33 bin devlet okuluna bağış yaptıklarını bu sayede 180 bin öğretmen ve 500 bin öğrencinin internetten yararlanabildiğini söyledi. Erem Demircan, kayıtlı üye sayısı 200 bine ulaşan Vitamin'i aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüklerini altını çizdi. ttçocuk ürününden de söz eden Demircan, "Çocuklar ttçocuk'u çok sevdi. Günde 140 bin çocuk ziyaret ediyor ve tıklanma sayısı da 6.5 milyona ulaşıyor" dedi.