Lüküs ha'yat'

Türkiye yat ve tekneyi son 15 yılda keşfetti. 2002 yılında Türkiye’de kayıtlı yat sayısı sadece 63’tü. 2017 yılına gelindiğinde bu rakam 80 bini aştı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2017 Güncelleme 12 Temmuz 2017, 01:52
Lüküs ha’yat’

İÇİNDEKİLER

MOTOR yat veya yelkenli, zenginliğin en önemli göstergesi. Ancak gelişmiş ülkeler incelendiğinde deniz kültürünün ne denli önemsendiğini ve çoğu ülkede bir devlet politikası olduğunu da görürsünüz. Parası olup ve hayattan keyif almak isteyenler ilk tutkularından biri haline gelen yatlar, son 15 yılda Türkler'in vazgeçilmezi oldu. 2002 yılında Türkiye'deki lüks yat sayısı sadece 63'tü. Ancak 2017'de bu sayı 80 bini aştı. 70'e yakın marina ile dikkat çeken Türkiye'de 10 bini muhtelif boyda yelkenli, 40 bini motor yat, 20 bini dıştan takma motorlu ve diğerleri de motorlu şişme bot denizlerde bayrak gösteriyor. Amerikan ünlü yat dergisi ShowBoats International tarafından uzun yıllardır endüstrinin en güvenilir kaynağı olarak kabul edilen "Global Order Book" sıralamasında 2014 yılında Türkiye yat üretiminde 3. sırada yer almıştı. İlk 5'ten hiç düşmeyen Türkiye'nin bu konuda liderliğe oynayacağı öngörülüyor. Gemi ve yat sektörünün yılın ilk yarısındaki ihracatı yüzde 76,6'lık rekor artışla 647 milyon 44 bin dolara ulaşırken, bu alanda ülke dış satımının yüzde 89'unu İstanbul ve Yalova gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısında 7 serbest bölge ile 102 ülke ve özerk bölgeye dış satım yapan sektör, bu dönemde en fazla ihracatı (114 milyon 788 bin dolar) Malta'ya gerçekleştirdi. Bu ülkeyi, 107 milyon 305 bin dolar ihracat yapılan İzlanda takip etti.

TÜRKİYE EŞSİZ BİR ÜLKE
Dünya turizm sektöründeki payı gün geçtikçe büyüyen Türkiye, cennet koyları, tarihi mekanları, eşsiz doğası ve birbirinden leziz yemekleriyle dünyaca ünlü yıldızları da cezbediyor. Amerikalı aktör Tom Hanks ile Oscarlı ünlü yönetmen Steven Spielberg'in, aileleriyle birlikte Ege'de çıktıkları mavi tur, dünya medyasında geniş yer bulmuştu. Sadece Hollywood yıldızları değil, dünyanın önde gelen işadamları da yatlarıyla Türkiye'yi tercih etti. Rus Roman Abramovich, Andrey Melnichenko, İngiltere Premier Lig takımlarından Tottenham Hotspur'un patronu ve aynı zamanda ülkenin beşinci zengini olarak bilinen Joe Lewis, Suudi iş adamı Nasser Al-Rashi Nasser Al-Rashid, Eski Başbakan ve Eski Dışişleri Bakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Rus işadamı Alisher Usmanov da Türkiye'nin eşsiz koylarında tatil yaptı.