Paris'te LGBT rezaleti sonrası kabus! Olimpiyatın ilk haftası skandallarla geçti

Skandal açılış töreniyle başlayan Paris 2024'ün ilk haftasında birçok sorun yaşandı. 2024 Paris Olimpiyatları'nın açılış töreni, LGBT propagandası ve dine hakaret içeren gösterilerin yapıldığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu. Fransa'nın kendi sporcularına başörtüyle katılma yasağı getirdiği törende Güney Kore kafilesi, "Kuzey Kore" diye anons edilirken, basketbol maçında Güney Sudan yerine Sudan marşı çalındı. Sen Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle triatlon antrenmanları birkaç kez ertelendi, bu branştaki ilk yarışlar bir gün gecikmeli yapıldı.

Giriş Tarihi 03 Ağustos 2024, 12:15 Güncelleme Tarihi 03 Ağustos 2024, 16:23
Paris’te LGBT rezaleti sonrası kabus! Olimpiyatın ilk haftası skandallarla geçti

İÇİNDEKİLER

Skandal açılış töreni eleştirilerin hedefi olan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın ilk haftasında yaşanan sorunlar ve aksaklıklar dikkati çekti.

Fransa'nın başkenti Paris'in 100 yıl sonra üçüncü kez ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarının açılış töreni, ilk kez geleneksel bir stadyum dışında Sen Nehri'nde gerçekleştirilirken törendeki gösteriler başta Hristiyan dünyasından büyük tepki gördü.

Törende sergilenen performanslarda LGBT propagandası yapıldığı ve Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunun "drag queen" gösterisiyle canlandırılmasının dine hakaret içerdiği gerekçeleriyle organizasyona ağır eleştiriler yöneltildi.

Dünyanın birçok noktasında Hristiyanlığı temsil eden kurumlar başta çok sayıda ülkenin yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği konu, sosyal medyada da büyük eleştiri aldı.

VI. Felipe - İspanya KralıVI. Felipe - İspanya Kralı

AÇILIŞ TÖRENİNDE YAĞIŞ NEDENİYLE AKSAKLIKLAR YAŞANDI
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde sağanak nedeniyle aksaklıklar yaşandı.

Olimpiyatta mücadele eden ülkelerin kafilelerinin, Austerlitz Köprüsü'nün altından başlayarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'nin olduğu noktadaki Iena Köprüsü'ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafede geçit yaptığı törende çeşitli gösteriler sunuldu.

Temim bin Hamed es-Sani - Katar EmiriTemim bin Hamed es-Sani - Katar Emiri

Trocadero Meydanı'nda oluşturulan üstü açık tribünde töreni takip eden devlet adamları ile uluslararası kuruluşların temsilcileri yağış nedeniyle zor anlar yaşarken, basın mensupları da görevlerini gereği gibi yapamadı.

Yeterli önlem anılamadığı için yağmurda ıslanan çok sayıda davetli, sporcu, basın mensubu ve izleyici, tören alanını terk etmek zorunda kaldı.

Özel konukların tek kullanımlık yağmurluklarla töreni takip etmesi basında geniş yer buldu.

OLİMPİYAT BAYRAĞI GÖNDERE TERS ÇEKİLDİ
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenindeki sembolik anların birinde de sorun yaşandı.

Törenin sonlarına doğru Trocadero Meydanı'nda kurulan alana getirilen olimpiyat bayrağının göndere ters çekilmesi izleyicilerin gözünden kaçmazken basında da geniş yer buldu.

Öte yandan Türkiye'nin Okçuluk Klasik Yay Takım kategorisinde bronz madalya kazandığı seremonide de ülke bayrakları yanlış yükseklikte asıldı. Törende gümüş madalya kazanan Fransa'nın bayrağı, Türk bayrağının altında kaldı.

FRANSA, SPORCUSUNUN BAŞÖRTÜSÜYLE TÖRENE KATILMASINA İZİN VERMEDİ
Sporcularına Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda başörtü yasağı getiren Fransa, açılış törenine başını örterek katılmak isteyen bir sporcusunu da engelledi.

Oyunlarda 4x400 metre bayrak yarışında Fransa'yı temsil edecek atlet Sounkamba Sylla, başörtü yasağı nedeniyle açılış törenine şapkayla çıkmak zorunda kaldı.

 Fransa'yı temsil edecek atlet Sounkamba Sylla Fransa'yı temsil edecek atlet Sounkamba Sylla

Yasak sadece Fransa vatandaşı sporcuları kapsadığından diğer ülkelerin kafilelerindeki sporcular açılış töreninde başörtüleriyle yer alabildi.

GÜNEY KORE, "KUZEY KORE" DİYE ANONS EDİLDİ
Olimpiyat oyunlarının açılış töreninde yaşanan skandallardan biri de Güney Kore'nin "Kuzey Kore" diye anons edilmesi oldu.

Törende kafilelerin tekneyle geçişi sırasında yapılan anonsta Güney Kore kafilesi, hem Fransızca hem de İngilizce, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti" şeklinde tanıtıldı.

İdeolojik olarak farklı kutuplarda bulunan, ihtilaflı iki ülkeden de duruma tepki geldi.

Hem Uluslararası Olimpiyat Komitesi hem de Paris 2024'ün organizatörleri, skandal nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.

YANLIŞ MARŞ SKANDALI
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda bir skandala da Güney Sudan'ın Porto Riko ile oynadığı erkekler basketbol maçında imza atıldı.

Karşılaşma öncesindeki seremonide Güney Sudan'ın marşı yanlış çalındı. Güney Sudan yerine, 2011 yılında gerçekleştirilen referandumla ayrıldığı Sudan'ın marşı çalındı.

Güney Sudanlı basketbolcular ile müsabakayı izlemeye gelen taraftarları duruma tepki gösterirken, organizatörler özür diledi ve doğru marş çalındıktan sonra müsabaka başladı.

SEN NEHRİ'NDEKİ KİRLİLİK YARIŞ ERTELETTİ
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları başlamadan önce tartışma konusu olan Sen Nehri'ndeki kirlilik, yarışma erteletti.

Nehirdeki kirlilik nedeniyle antrenmanların iptal edildiği triatlon branşında 30 Temmuz'da yapılması gereken erkekler müsabakaları bir gün gecikmeli gerçekleştirildi.

Bazı testlerde su kalitesi istenilen seviyede çıkmayan nehirde 5 Ağustos'ta triatlon, 8-9 Ağustos'ta maraton yüzme yarışları yapılacak.

Kirlilik ve gemi trafiğinin neden olduğu tehlikeler nedeniyle 1923'ten bu yana yüzmenin yasaklandığı Sen Nehri'nin temizliği için Fransız hükümetinin 2015'ten bu yana 1,4 milyar avro harcadığı belirtilmişti.

"CASUSLUK" SKANDALI
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın hemen başında, Kanada Kadın Futbol Takımı'nın "casusluk" skandalı gündemde yer buldu.

Rakipleri Yeni Zelanda'nın antrenmanını insansız hava aracı (drone) ile gözetlemeye çalışan Kanada, bunun cezasını ağır ödedi.

FIFA, bu gerekçeyle Kanada takımına 6 puan silme cezası uyguladı. Kanada Teknik Direktörü Beverly Priestman ve antrenör ekibinden 3 isme de 1'er yıl men cezası verildi.

OLİMPİYAT KÖYÜ'NDEKİ EKSİK VE SORUNLAR
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden sporcu ile antrenörler, kaldıkları Olimpiyat Köyü'nde birçok sorunla karşılaştı.

Özellikle protein ağırlıklı yiyecekler ve içme suyuna erişim konusunda sorun yaşayan kafileler, zamanında beslenme ihtiyaçlarını da yoğunluk nedeniyle gideremedi.

Köydeki konforsuz yatak ve sıcaklık sorunu da sporcuların en çok şikayet ettiği konular oldu.

PARİS'TE 'TRANS' BOKSÖR SKANDALI
66 kiloda geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'ndaki cinsiyet testinde başarısız olan Cezayirli Imane Khelif'in kadınlar kategorisinde yarışmasına Paris'te izin verildi. Bugün 66 kiloda ringe çıkan Khelif, İtalyan Angela Carini ile karşılaştı. Khelif'in sert yumruğu sonrası maçı 46. saniyede bırakan İtalyan boksörün büyük üzüntü yaşadığı görüldü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN