Son dakika: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan İran depremi açıklaması

Son dakika haberleri... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran'da meydana gelen ve Van'da da hasara yol açan 5.9'luk deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Soylu, "8 kişi bu depremde ilk gelen bilgiler ışığında kaybettik. Enkaz altında kalanlar hakkında çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı. Daha sonra saat 14.00 sıralarında açıklama yapan Fahrettin Koca ise ölü sayısının 9'a yükseldiğini duyurdu. Koca, "9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9'unun durumu kritik." dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 15.00'te bir açıklama daha yaparak enkaz altında kimsenin kalmadığını ve arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini açıkladı.

Giriş Tarihi 23 Şubat 2020, 10:56 Güncelleme 23 Şubat 2020, 15:01
Son dakika: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan İran depremi açıklaması

İÇİNDEKİLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye-İran sınırındaki depreme ilişkin, "Özpınar'da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik." dedi.

Soylu, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, Başkale'de 4 köyden depreme ilişkin bilgi geldiğini, ekipleri bölgeye yönlendirdiklerini belirtti.

8 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
İlk etapta arama kurtarma ekipleri ve köylülerin enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için çalıştıklarını vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Özpınar'da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik. Şu anda enkaz altında kimsenin olmadığı bilgisini valimizden aldım."

Soylu, ilk gelen bilgilere göre hastanelere kaldırılan yaralıların durumlarının çok ağır olmadığını, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Elazığ'daki çalışmalarına devam edeceğini belirten Soylu, kendisinin ise deprem bölgesine geçeceğini dile getirdi.

Depremin zarar verdiği bölgelerde alınacak tedbirlere ilişkin soru üzerine Soylu, ilgili personellerin bölgede olduğunu ve gerekli değerlendirmeleri en ince detaylarına kadar yaptıklarını anlattı.

"ÇOK BÜYÜK RİSK VAR"
Kerpiç evlerin artçı sarsıntılar konusunda çok riskli yapılar olduğuna dikkati çeken Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Beton yapıların hasar görenleri muhakkak var. Maalesef kerpiçlerde toprak söz konusu oluyor ve toprak boğulmasını da peşinden getirebiliyor. Onun için kerpiç evler konusunda tedirginliğimiz, riskimiz var. Bu konuda arkadaşlarımız tüm bölge halkına gerekli duyurularda bulunuyorlar."

ERDOĞAN, BAKAN SOYLU'DAN DEPREMLE İLGİLİ BİLGİ ALDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşerek, bilgi aldı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın batısında meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımız, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi almıştır." denildi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI YÜKSELDİ
Daha sonra saat 14.00 sıralarında açıklama yapan Fahrettin Koca ölü sayısının 9'a yükseldiğini duyurdu. Koca, "9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9'unun durumu kritik." dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: Enkaz altında kimse yok, arama kurtarma faaliyetleri sona erdi.

VAN VALİSİ: ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "An itibarıyla köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır." dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA
İran'da meydana gelen ve Van'da büyük hasara yol açan deprem hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kerpiç yapılı binaların yıkılmasıyla 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Başsağlığı diliyorum. 37 yaralımız var. İldeki valimizin koordinasyonunda gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Tedavilileri gerçekleştiriliyor. İnşallah sayı artmayacaktır." dedi.

BAŞKALE'DE BAZI EVLER YIKILDI
Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı.

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:
"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor."

VAN'DA ÖĞRENCİLER KORKTU
Deprem sırasında Van'da dershane öğrencileri, sarsıntıyla birlikte kendilerini dışarı attı. Büyük panik yaşayan öğrenciler, cep telefonları ile ailelerini arayarak iyi olduklarını söyledi. Bir süre dışarıda bekleyen öğrenciler, daha sonra dershaneye girdi.