Hıncal Uluç'dan derbi öncesi gündemi sarsacak iddia

Giriş Tarihi 13 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 13 Mart 2018, 11:48
Hıncal Uluç’dan derbi öncesi gündemi sarsacak iddia

İÇİNDEKİLER

Sabah'ın usta kalemlerinden Hıncal Uluç, futbol gündemine dair önemli yorumlarda bulundu.

HER ŞEY AYARLANMIŞ!

UĞUR KARAKULLUKÇU: Derbi öncesi iki kontrast maç izledik... Galatasaray-Konyaspor maçı çok hareketliydi, Yeni Malatyaspor-Fenerbahçe maçı ise biraz daha durağandı. Derbi öncesi bu maçlar bize ne gösteriyor sizce?

HINCAL ULUÇ: İki tane maç izlemedik. Benim için futbol Fenerbahçe ile Galatasaray değil. Böyle soru sorarsan cevap alamazsın benden. Başakşehir, Beşiktaş, hatta Göztepe... Derbiye daha 5 gün var, önce bu haftadan bahsedelim. Türkiye'de futbol böyle oynanacaksa, derbi de derbi değil, şampiyonluk da şampiyonluk değil. Burada bütün her şey yayıncı kuruluşa ve tirajlara göre ayarlanıyor. Hakemler dahil... Bu kadar aleni görmedim hiçbir zaman.

U. K.: Biraz açar mısın Hıncal abi, ne açıdan söylüyorsun?

H. U.: Bizim gazetedeki Erman (Toroğlu) hocanın yazısını oku. Hakemleri en iyi bilen adam... Hakemlerin neye göre atandığını anlatıyor yazısında. Deplasmana göre hakem, kendi sahana göre hakem var. Beşiktaş'ın maçına, İstanbul'daki maça bu sene topu topu 5 maç yönetmiş bir genç hakem koyuyorlar. Niye? 35 bin Beşiktaş seyircisi önünde etki altında kalsın, sert düdük çalmaya cesaret edemesin diye. Çalamadı nitekim. Medel'in yaptığı, hem de üç hareket birden var yukarıdan aşağıya. Çalamadı düdüğü... Çalamayacak hakemi oraya atıyorlar çünkü. Üç büyükler deplasmana gittiği zaman da cesur hakemleri oraya koyuyorlar. Ev sahibi takımdan oyuncu atabilecek, kadar cesur hakemleri... Galatasaray maçında hakem hakem olsaydı... Baktım bugün, herkes beğenmiş, Ahmet Çakar dahil. Soruyorum şimdi o hakemi beğenen herkese. İyi bir hakem olsa Serdar Aziz devreyi bitirebilir miydi? 'Evet' diyenle gidelim yayıncı kuruluşa. 3 sarı karttan atılırdı, iki de değil. Serdar bir kart gördü, o da hakeme itiraz ettiği için... Rakibe faul yaptığı için, tekme attığı için, yüklendiği çullandığı için, yanlış daldığı için değil. "Fatih Terim nasıl oluyor da bu adamı çıkarmıyor?" diye düşünüyorum, sonra diyorum ki, "Acaba bir bildiği mi var Fatih Terim'in, 'nasıl olsa bu hakem atmaz' diye."

KONYASPOR'A NE 'ÇILGIN HAMLE'Sİ!

U. K.: Hakemlerin zirveyi yönlendirdiğini mi düşünüyorsunuz?

H.U.: Bu hakemleri kim tayin ediyor: Merkez Hakem Komitesi. MHK, her hakemi bilinçli tayin ediyor, üç büyükler devreden çıkmasın, kopmasın diye... Fenerbahçe'yi tuttular, Galatasaray'ı tuttular, Beşiktaş'ı tuttular bu hafta... O zaman ben neye göre Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin yorumunu yapayım? Pazar günü böyle arkalarında duran bir hakem olacak mı, bilmiyorum.

H.U.: Medya Fenerbahçe'nin... Bir örnek vereyim, gol attılar Fenerbahçe'ye. İptal edildi ofsayt diye. En az 10 kere gösterdi yayıncı kuruluş ofsayt olduğunu. Şut atıldığı zaman adamlar ofsayt. O adamlardan birisi dönen topa vurursa ofsayttır, bu çok basit bir kural. Biraz futbolu bilen adam bunu bilir. Peki Fenerbahçe'nin attığı gol? Yayıncı kuruluşun durdurduğu yer şutun atıldığı an. Oysa şutun atıldığı an ofsayt olan adam atmıyor onu. O şut Fenerbahçeli futbolcunun kafasından gidiyor. O kafa vurulduğu an oyuncu ofsayt mı, bilmiyoruz. Katiyen göstermedi. Yayıncı kuruluş, Fenerbahçe'nin aleyhine olabilecek bir şeyi göstermiyorsa, ben şüphe ediyorum, öğrendim artık. Lig TV de böyleydi, bunlar da böyle. Fenerbahçe'nin aleyhine olan pozisyonları katiyen göstermiyorlar. Malatya'nın itiraz ettiği hiçbir pozisyon verilmiyor. İnsanlar sarı kart diye ayağa fırlıyor, hakem faul vermiyor ama yayında tekrarı yok. Neden? Çünkü edemez. Yenilseydi 9 puan geriye düşecek olan Fenerbahçe potadan düştü mü, yayıncı kuruluşun reytingleri düşer. Hatta kutu iadeleri başlar. O yüzden yayıncı kuruluş Fenerbahçe düşmesin diye elinden geleni yapıyor. Maç Pazar oynandı, hiçbir gazetede bu anlattıklarımı gördün mü? Yazmıyor kimse.

H.U.: Medya hesaplı, yayıncı kuruluş hesaplı, yorumcuların yüzde 80'i skora endeksli. Tabela yazarı. 'Ben değilim' desin birisi. Bizim gazeteyi konuşuyorum sadece. Rıdvan Dilmen... "Fatih Terim, çılgınca hamleler yaptı kazanmak için" diyor ve bunu övgü diye söylüyor. Fenerbahçeli. Levent Tüzemen Galatasaraylı, o da Terim'in hamlelerini övüyor. Galatasaray kimle oynuyor? Karabük'ü sayma, sonuncu Konya'yla. Konya'nın en iyi üç oyuncusu yok, Ali Turan cezalı, Yatabare ve Traore sakat. Konya hocasını Pazartesi kovmuş, 3 idman yapmış, maça çıkmış. Kim? Sergen. Sergen Yalçın'ın herhangi bir futbol maçına gittiğini ya da seyrettiğini bilen var mı? Konya'yı demiyorum! Sergen bana bir tane Konyalı adamın adını söylesin, desin ki "Şu Konyalı." Böyle bir Konya'yı yenebilmek için Terim 'çılgınca hamlelere' muhtaçsa o zaman ortada çok feci bir yanlış var. Kimin yanlışı, Fatih'in yanlışı... "Baştan yapmaları gerekeni yapmıyorlar, işler sarpa sarınca, oyun sapıtınca doğruya dönüyorlar. Bu da Aykut'un, Şenol'un, Fatih'in iyi hamlesi oluyor." Geçiniz.

FENERBAHÇE TOP MOP OYNAMIYOR

U.K.: Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Yeni Malatyaspor'daki meslektaşı Erol Bulut'u maç önü röportajında överken, "Az gol atıyorlar ama az yiyorlar" dedi. İki benzer futbol yaklaşımına sahip teknik direktörün mücadelesi oldu diyebilir miyiz?

H.U.: Erol Bulut hoca moca değil. Hoca kenardaki adamdır. Antrenmanı ben de yaptırırım. Hıncal Uluç, 79 yaşında antrenmanını yaptırırım. Çünkü olağanüstü antrenman kitapları var. Türkçe'de yoksa bile İngilizcede var. Açarım onları okurum. Orada ne yazıyorsa uygularım. Hocalık kenarda. Malatyaspor kaç tane orta yaptı maçta. Bir tane gazetede var mı söyle bana. 45! 13 tane de korner. 58 orta Malatya. Bulut bunların hiçbirine Malatyalıların vuramadığını göre göre 58 tane ortayı seyretti ya. Böyle hocalık olur mu? Şu topa basın, yere indirin, ayağa oynayın. Bu Fenerbahçe savunması yerden zayıf. Havadan gol yemez. Fenerbahçe savunmasının havadan gol yemesi için Galatasaray savunması gibi duran top aptalı olması lazım, değil adamlar. Volkan da havadan iyi, stoperleri de havadan iyi. Havadan attıkça topu Fener'e atıyorlar. Bak 45 orta, 13 korner. Bunu seyredip de topu indirin diyemeyen bir adam hoca moca değildir. Yerden oynasalar belki Fenerbahçe maçı 9 kişi bitirirdi, bilmiyorum.

U.K.: Peki, Fenerbahçe tarafından nasıl değerlendiriyorsunuz maçı?

H.U.: Fenerbahçe bir şey oynamıyor. Fenerbahçe'nin top mop oynadığı yok. Fenerbahçe'nin arkasında medya var, arkasında hakemler var, Aziz Yıldırım var. Oynasa şampiyon da olurdu zaten. Bu kadar destekle hala Galatasaray'ın 6 puan gerisinde. Bu kadar destekle! Fenerbahçe'nin top mop oynadığı yok. Erol Bulut onun bile farkında değil. Aykut Kocaman böyle bir hocayı sevmez de övmez de beni mi övecek? Lütfen aşağı inince gazetelerin spor sayfalarına bak. Bütün gazetelere bak. Bir tanesinde ara başlık diye Malatyaspor'un 58 orta yaptığı, 58 aptalca maçı satar gibi orta yaptığını yazan biri varsa ara, 'Hıncal abi yanılıyorsun filanca bahsetmiş bundan' de bana.

DERBİNİN 10 PARALIK DEĞERİ YOK

U.K.: Peki son olarak derbi için neler söylemek istersiniz?

H.U.: Fenerbahçe-Galatasaray maçının da 10 paralık kıymeti harbiyesi olacağını zannetmiyorum. Aykut Kocaman'ın yüzde 100 kazanması lazım değil mi bu maçı? Üç puan alınca potaya girecek, berabere kalırsa 6 puan fark devam ediyor. Beşiktaş ile arası muhtemelen 2 puan daha açılacak. Göreceğiz Aykut Kocaman'ın çıkaracağı takımı ve oynayacağı futbolu. Göreceğiz. Adam 'önce yenilmeyeyim' diyor. İşte bu haftaki maçta da öyleydi. Fenerbahçe'nin golünün ofsayt olup olmadığını bilmiyoruz. Ben o pozisyonun tekrarını görmedim. Gösterdiği tekrar yanlış, sahte... Atılan şut Fenerli futbolcunun kafasından gitti. O kafa anında adam ofsaytta mı, değil mi? Önemli olan o. Son oynandığı andaki durumdur ofsayt. Sondan bir evvelki değil. Ola ki ben yanlış gördüm kafayı sıyırdı geçti, bu da olabilir. Ama göster ne korkuyorsun! Lig TV ve beIN, aynı kafalar yönetiyor çünkü göstermediği zaman Fener aleyhine pozisyonu şüpheleniyorum. Şüpheleniyorum, şüpheleniyorum. Hatta giderek emin oluyorum, Fener aleyhine olsa gösterirler diyorum. Göstermediklerine göre demek ki ofsayt. Göstermediklerine göre demek ki sarı kart var. Göstermediklerine göre demek ki penaltı var.