Çılgın borç 6.5 milyar lira

4 büyüklerin 2015'te 3.6 milyar lira olan toplam borcu 6.5 milyarı geçmiş durumda. Bu tablo değişmezse bu rakam 2018’de 8 milyara dayanacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2017 Güncelleme 10 Kasım 2017, 01:02
Çılgın borç 6.5 milyar lira

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda yaptıkları çılgın transfer harcamalarıyla dikkatleri üzerine çeken Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor tam anlamıyla borç batağına saplanmış durumda. 4 büyük kulübün ekonomik kablosu her geçen gün daha da kötüye giderken, kimse önlem almıyor. 2015 yılında 4 büyüklerin toplam borcu 3.6 milyar lirayken, şu anda borç 6.5 milyarı geçmiş durumda. Tablo değişmezse 2018'de bu rakam 8 milyara dayanacak.

​2 MİLYARI GEÇEN İLK KULÜP GALATASARAY
UEFA'dan bir yıl men cezası almasının ardından Finansal Fair Play konusunda anlaşma yapan Galatasaray, mali yapısını toparlamaya başlasa da toplam borcu 2 milyar sınırını aşan ilk kulübümüz oldu. Sarı-Kırmızılılar'ın 2017 itibariyle toplam borcu 2.5 milyar olarak açıklandı.

​BEŞİKTAŞ GELİRLERE RAĞMEN BORÇLANIYOR
Uzun süredir Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyen Fenerbahçe'de de borç artmaya devam ediyor. Sarı-Lacivertliler'in borcu 1.5 milyarı aştı. Beşiktaş ise son 2 yılda yurt içi ve yurt dışında önemli gelirler elde etmesine rağmen borcun 1.7 milyar seviyesine gelmesine engel olamadı.

​EN BÜYÜK ARTIŞ TRABZONSPOR'DA OLDU
İstanbul ekipleri dışında Trabzonspor'un da borçlarında çok ciddi bir yükseliş var. Oransal anlamda en yüksek artış Bordo-Mavili kulüpte yaşandı. 2015 yılında 309.3 milyon lira borcu olan Trabzonspor'un 2017 itibariyle borcu 777.6 milyon lira olarak açıklandı.

​BONSERVİSE 80 MİLYON EURO
Çok hareketli bir transfer dönemini geride bırakan 4 büyük kulüp, Süper Lig'deki büyük rekabet nedeniyle kesinin ağzını sonuna kadar açtı. 4 büyükler yaz transfer dönesinde kadrolarına kattığı oyuncuların bonservisi için toplam 80 milyon Euro'luk borcun altına girdi.



İLKER YAĞCIOĞLU KULÜPLERİMİZ UÇURUMA GİDİYOR
Şu çok açık ki kulüplerimiz uçuruma doğru gidiyor. İlk olarak kulüplerimiz, 'başarı eşittir şampiyonluk' zihniyetinden kurtlmalı. Sportif başarı tabii ki çok önemli ama işin endüstriyel boyutu ve ekonomik olarak ayakta kalmak da önemli. Şampiyonluk için saçma sapan transferler yaparak bu iş düzelmez. Çözüm altyapıya dönüp, yetenekli gençleri takımlara kazandırabilmek.

OKTAY DERELİOĞLU:YOLUN SONU YABANCI YATIRIMCI
Durum hiç iç açıcı değil. Görünen o ki birkaç yıl sonra devlet olaya el atmak zorunda kalacak. Çünkü bu iş, içinden çıkılmaz duruma gelecek. Katar ya da başka bir ülkeden yabancı yatırımcılara kulüplerimiz satılabilir. PSG, Arsenal veya Liverpool örneğinde olduğu gibi. Bizde her gelen başkan babasının malı gibi kulüpleri yiyor. Bu borçların azalması bence mümkün değil.