Üstün Alman teknolojisi

2000 yılında Beckenbauer önderliğinde Alman Futbol Federasyonu 1. ve 2. Bundesliga takımlarına 2'şer adet Futbol Akademisi kurma zorunluluğu getirdi. Tüm ülkede 121 Futbol Akademisi kuruldu... Bugünkü milli takımın yüzde 80'i Alman liginde oynayan futbolcuların ise yüzde 55.5'i bu futbol akademilerinden yetişti... Almanlar 14 yılda sistemli çalışmanın karşılığını Dünya Şampiyonluğu ile aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2014 Güncelleme 15 Ekim 2014, 01:08
Üstün Alman teknolojisi

İÇİNDEKİLER

Alman futbolu 90'lı yılların sonuna yaklaştığında Klinsmann, Hassler, Matthaus'lu "Altın jenerasyonu" da yolun sonuna gelmişti. 2000 Avrupa Şampiyonası'nda da Alman milli takımı ilk turda turnuvaya veda etmişti... Bu dibe vuruşun ardından Alman Futbolu müthiş bir altyapı hamlesi yaptı. Altyapısına o zamana kadar hayran olduğumuz Almanlar, Beckenbauer yönetiminde daha köklü bir değişime gitmeye karar verdi. 1. Bundesliga ve 2. Bundesliga takımlarıyla yapılan görüşmeden sonra her profesyonel kulübe Futbol Akademisi kurma zorunluluğu getirildi. Bu zorunlu kararla birlikte ülke genelinde yepyeni 121 Futbol Akademisi kuruldu. 580 merkezde göçmenlerinde aralarında bulunduğu yetenek taraması yapıldı.

10-17 YAŞINDAKİLERE YILDIZ MUAMELESİ YAPILDI
5-6 yaştan itibaren başlayan taramalar sonucunda 10-17 yaşındaki çocuklar ve gençler bu futbol akademilerinde sistemli ve titiz bir şekilde yetiştirildi. Bugün Türkiye'deki altyapı okullarından bambaşka bir çalışma yürüten Almanlar 10-17 yaşındaki yeni yetenekleri birer yıldız gibi yetiştirdi. Akademilerde kişisel gelişim uzmanları, teknik adamlar ve onları üniversiteye hazırlayacak eğitmenler yer aldı...

MİLLİ TAKIMIN YÜZDE 80'İ BU İSİMLERDEN OLUŞUYOR
121 akademide, 580 noktadan sürekli bilgi akışıyla oluşturulan havuzdan her yıl yeni yıldız adayları ile süreklilik sağlandı. Bugün Alman Milli Takımı'nı oluşturan kadronun yüzde 80'i, şu anda Alman birinci liginde oynayan futbolcuların yüzde 55.5'i bu akademilerden yetişti... 2000 yılından bu yana Futbol akademilerine 600 milyon Euro gibi bir ek kaynak aktaran Almanlar bunun ödülünü ise Dünya Şampiyonluğu ile aldı.

BELÇiKA iLE ORTAKLIK
Almanlar kurdukları sistemi ise düzenli bir şekilde Belçika firmasına denetletti. 8 üst 500 alt kriterin bulduğu denetlemelerde başarılı akademilere yıldız verildi
2006 yılında Sammer'i futbol akademilerinin başına geçiren Alman Futbol Federasyonu, 2007 yılında Belçika denetleme şirketi "Double Pass" ile anlaştı. Belçika'da benzer sistemi denetleyen şirket futbol akademelerini düzenli bir şekilde mercek altına aldı. Her yıl iki denetim uzmanı 1'er hafta boyunca 121 noktada sıkı denetimler yaptı.

PARASINI ÇÖPE ATMADI!
8 üst 500 alt kriterin olduğu denetimlerde başarılı akademilere 1 ile 3 arasında yıldız verildi. Her yıldız için akademi para ile ödüllendirildi. Alman Futbol Federasyonu 14 yıllık süreçte sistemin işleyişi için 600 milyon Euro kaynak aktardı. Ancak ödediği parayı da denetleyerek çöpe atmadı.

1 akademi için 2 adet teknik adam
Beckenbauer önderliğinde 2000 yılında başlayan yeni altyapı hamlesinde 121 futbol akademisinin başına 242 teknik adam geçti. Her akademinin başında 2 teknik adam yer aldı. Türkiye'deki gibi futbolu bırakan oyuncular hemen alt yapının başına geçirilmedi. Altyapı hocaları spor akademelerinden gelen donanımlı isimlerden seçildi.

HER YILDIZ EKSTRA PARA
UEFA'dan Alman Futbol Federasyonu'na her yıl gelen 7,5 Milyon Euro Şampiyonlar Ligi parası tümüyle yıldız hakkeden kulüplere yatırılıyor. 3 yıldız alana 360 bin Euro, 2 yıldıza 260 bin, 1 yıldıza 160 bin veriliyor.


TUNÇ ÖZGEN