"Füzeli geçiş çocukça bir şov"

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya'nın Boğazlardan geçişi sırasında gösterdiği füzeye ilişkin olarak, "Yaptıkları çocukça bir şov. Böyle bir olayın yaşanmamasını isterdik" dedi.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 07 Aralık 2015, 20:25
Füzeli geçiş çocukça bir şov

İÇİNDEKİLER

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun ardından toplantıda masaya yatırılan konu başlıklarına dair değerlendirmelere bulundu.

Kurtulmuş, kalıcı bütçe için muhalefetle uzlaşma sağlanamaması nedeniyle ocak ayına kadar geçerli olacak geçici bütçe hazırlandığını söyledi.

'TÜRKİYE MUSUL'A YENİ GİTMEDİ'
TSK'nın Musul'daki varlığına ilişkin Irak hükümetiyle yaşanan gerilime de değinen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Burada 4 ana konunun altını çizmek zorundayız. Türkiye DAEŞ'le mücadele konusunda koalisyonun bir parçasıdır. Sadece Suriye değil, Irak'ta da DAEŞ'le mücadelede etkin bir unsurdur. Türkiye, Musul'un DAEŞ'ten kurtulması için mücadele eden güçlere eğitim vermektedir.

Türkiye oraya yeni gitmiyor. Kuzey Irak'taki varlığımız 2014'ten beri sürüyür. Mart 2015'ten bu yana Başika'da eğitimler veriliyor. TSK'nın oradaki varlığı basındaki abartılı yayınlar nedeniyle abartılı bir şekilde kamuoyuna yansıdır.

Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAEŞ'le mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir.
Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Basında yer alan abartılı haberler sonucu Irak makamlarında hassasiyete neden oldu. Savunma bakanlarımız görüştü ve gerekli bilgiler verildi. Türkiye'nin oradaki varlığı yayılmacılık değildir.

"KRİZİ TIRMANDIRAN TARAF OLMAYACAĞIZ"
Uçak krizi sonrası Rusya'nın alacağını açıkladığı ekonomik tedbirlere değinen Kurtulmuş, "Biz krizi tırmandıran taraf olmayacağız. Biz krizin sonlandırılması için gayret sarf ediyoruz. Rus tarafının ekonomide atacağı adımlar varsa Türk tarafının da var. Atılabilecek bütün adımları konuşuruz ama bu adımların atılmasından yana değiliz" diye konuştu.

"FÜZELİ GEÇİŞ ÇOCUKÇA BİR ŞOV"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füze ile görüntülenmesiyle ilgili, "Biz maalesef o görüntüleri biraz da şova dönük görüntüler olarak algıladık. Yani buna, böyle bir geçişe, böyle bir şova ihtiyaç yoktu. O görüntünün, Türkiye'nin güvenliğini tehdit altına aldığı da açıktır. Halbuki hiçbir şekilde oradan geçiş yapan Rus gemilerine karşı en ufak bir tehdit söz konusu değildi. O görüntünün olmamasını arzu ederdik. Biraz da çocukça bir şov olduğunu ifade edeyim bir kere daha" dedi.