Vizesiz Avrupa

Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler canlandı. Başbakan Davutoğlu, AB üyesi 28 ülkenin lideri ile Brüksel'deki AB-Türkiye Zirvesi'nde buluştu. Vizesiz Avrupa yolu açıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2015 Güncelleme 30 Kasım 2015, 09:38
Vizesiz Avrupa

İÇİNDEKİLER

Türkiye-AB ilişkileri 11 yıl aradan sonra yeniden hareketlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin masaya yatırıldığı AB-Türkiye Zirvesi için dün Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

'BİZ AVRUPA HALKIYIZ'
Zirvede konuma yapan Davutoğlu, AB üyesi ülkelere "Biz bir Avrupa halkıyız. Sadece göçmen krizi değil, bütün krizlere karşı hazırız. Bizler Avrupa'nın bir üyesi olmak istiyoruz. Türkiye daima olumlu bir katkıda bulunacaktır. Aileye olumlu katkıda bulunan bir aile mensubu olacaktır" mesajı verdi. Zirvede onaylanması beklenen taslak kararlarda "her iki tarafın Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğu noktasında" hemfikir olduğu belirtildi. Zirvenin sonuç taslağı, Vizesiz Avrupa'yı müjdeledi. Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini bildirdi.

VİZESİZ SEYAHAT
Taslak metne göre, bir sonraki müzakere başlığı aralık ayında yapılacak. Yeni fasıllar açılacak. AB ve Türkiye yılda bir kez zirve gerçekleştirecek. Avrupa Birliği, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 milyar euro verecek. Türkler'e Ekim 2016'dan itibaren vizesiz seyahat hakkı tanınacak.



TARİHİ BİR GÜN

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu zirve öncesi AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü. Avrupa Konseyi binasında basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 25 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu, Avrupa Birliği Konseyi binası önünde, gazetecilere açıklamalar yaptı. Davutoğlu, "Bugün tarihi bir gün. AB'ye giriş süreci dahil açıklamasında, tarihi bir gün yaşandığını Türkiye ile ilişkiler daha da canlanacak. Avrupa hepimizin ortak evidir" ifadesini kullandı.

MERKEL'DEN DESTEK

Zirve öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Merkel, ilk kez "sığınmacı" ve "mülteci" kelimesi yerine "göçmen" kelimesini kullandı. Merkel, Tükiye görüşmelerin kesinlikle bitirilmiş bir süreç olmadığını söylerken, dünkü zirve ile ilişkilerde yeni bir dönemin açıldığını söyledi. Merkel'in "Türkiye mülteciler konusunda yardımı hak ediyor" ifadeleri ise olumlu karşılandı.



LİDERLERLE SOHBET

Davutoğlu'nun zirve salonunda liderlerle yaptığı sohbet dikkat çekti. Davutoğlu'na AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker eşlik ederken,
Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nin Başbakanı Nikos Anastasiadis de Davutoğlu'nun yanına geldi. Üçlü ayaküstü sohbet ederken, Davutoğlu daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Cameron ve Yunanistan Başbakanı Çipras'la da sohbet etti.

TÜRKİYE İÇİN OLUMLU
11 yıl aradan sonra Türkiye-AB zirvesinin düzenlenmesi Türkiye açısından bir başarı olarak değerlendiriliyor. Bu zirve ile birlikte AB ve Türkiye arasında senede 2 kez zirve düzenlenmesi önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Ahmet TOPAL