Gündem Paris

Antalya'da bugün başlayacak G20 Zirvesi'nin ana gündemi Paris'te terör olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ABD Başkanı Obama'nın özel görüşmesi, çok önemli sonuçlarla tamamlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Kasım 2015 Güncelleme 15 Kasım 2015, 01:45
Gündem Paris

İÇİNDEKİLER

Dünya kamuoyunun gözlerini çevirdiği Antalya'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nin öncelik gündem maddesi Paris'te yaşanan terör saldırıları oldu. Paris saldırısı sonrası DAEŞ ile mücadelenin güncel çerçevesini bugün gerçekleşecek görüşmeler belirleyecek. Günün ilk görüşmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında olacak. Obama'nın Antalya'da ayağının tozu ile yapacağı görüşmede DAEŞ terör örgütüne karşı mücadele masaya yatırılacak. İki lider bir ay içinde iki kez telefon görüşmesi yaparken, son görüşmede yaklaşık 40 dakika boyunca Suriye meselesi ve DAEŞ ile mücadele ele alınmıştı.

MUHALİFLER SAHADA OLACAK
Erdoğan, bu görüşmelerin ardından Türkiye'nin etkili mücadele için gerekliliğini vurguladığı "terörden arındırılmış bölge" konusunda müttefikler nezdinde olumlu gelişmeler olduğunu belirtmişti. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında DAEŞ terör örgütünün kontrolündeki alanların temizlenmesi ve muhaliflerin sahada desteklenmesi öncelik olacak. Obama-Erdoğan görüşmesinin yanında, Suriye konusunda atılacak adımların ele alınacağı diğer görüşme de liderlerin katılacağı akşam yemeği olacak.

TERÖR DÜNYANIN SORUNU
"Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi" başlığı ile düzenlenen yemeğin açılış konuşmasını Erdoğan yapacak. Paris saldırısı sonrası ortaya çıkan tabloyu değerlendirecek olan Erdoğan'ın, Suriye meselesi başta olmak üzere DAEŞ terörünün en çok etkilediği ülkenin Türkiye olduğunu söyleyecek, dünyayı tehdit eden bu teröre karşı ortak ve kararlı bir mücadele gerekliliğini vurgulayacak. Erdoğan, "Bu mesele sadece Türkiye'nin meselesi değil. Terörün kendi iddiaları ve söyleminin ötesinde bizatihi varlık sebebiyle değerlendirmedikçe bu meselenin üstesinden gelemeyiz" sözleriyle ortak adım çağrısı yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman'la görüştü. Dünya medyasının da gözü bu görüşmedeydi. Birçok yabancı ajans Erdoğan'ın Selman'la görüşmesinin, bölge için son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

YOĞUN TRAFİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk devlet başkanları ile görüşmelerine dün başladı. Yoğun görüşme programı olan Erdoğan'ın dün ilk olarak Malezya Başbakanı Rezak ve Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile görüştü. Erdoğan, daha sonra Suudi Arabistan Kralı Selman ile Kral'ın G-20 bölgesi içinde hazırlanan villasında görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle Suriye konusu detaylı bir şekilde ele alındı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da katıldığı görüşmede liderlerin DAEŞ terör örgütü ile etkili mücadele ve bu çerçevede Suriye'de "Esed"siz bir yönetim konusundaki mutabakatlarını yineledikleri

KURBANLARIN ANISINA MÜZİK İPTAL
Antalya'daki G-20 Zirvesi boyunca çeşitli alanlarda ve resepsiyonlarda yer alan müzik dinletileri iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'teki olayların akabinde gece geç saatte Antalya'da kameraların karşısına geçerek terör saldırılarını kınamasının ve dün de Fransız mevkidaşı Hollande'a telefonda taziyelerini sunmasının ardından, G-20 programı çerçevesinde konuklar için planlanmış olan müzik dinletilerinin iptaline karar verdi. Fransa'nın acılarını paylaşma ve saldırılarda hayatlarını kaybedenlere saygı çerçevesinde, yemeklerde herhangi bir müzik dinletisi olmayacak.

NOTLAR
* Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Paris'teki terör saldırılarıyla ilgili, "Bu tür saldırılar insanlığa karşı işlenmiştir" dedi. Görmez, insanlığa rahmet getiren İslam dininin bu tür terör şebekelerinin vahşet emelleri üzerinden itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirterek, bu durumu "bütün vahşetlerden daha ağır" olarak tanımladı.

* AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, G20 Zirvesi hazırlıklarını değerlendirdi ve "her açıdan iz bırakacak bir zirve olacak" dedi.

* ANTALYA'ya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris'te yaşanan terör saldırısı hakkında konuştu. Merkel, "Terör saldırısının yanıtını birlikte vereceğiz" dedi.

* İngiltere Başbakanı Cameron, Antalya yolunda açıklama yaptı: İngiltere'de aynı tehditle karşı karşıya. Doğru adımlar atılmalı.

* Meksika Cumhurbaşkanı Enrıque Pena Nieto, G20 Liderler Zirvesi için Antalya'ya geldi. Nieto da, terör saldırısıyla ilgili net konuştu: Paris'teki saldırı bize uzak kalsa da, acısını paylaşıyoruz. Hepimizin tek ses olması gerekir.