"Türkiye terörle mücadelesinde kararlıdır"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, çözüm sürecinin 'bir elde silah, bir elde halayla' olmayacağını ve kıyamete kadar bu topraklarda kardeşlik içerisinde yaşanacak bir düzen sağlanacağını açıkladı. Kurtulmuş, ayrıca "Suriye, örgütlerin cirit attığı bir coğrafya haline geldi. Türkiye sınırdışında da terörle mücadelesinde kararlıdır" ifadelerini paylaştı.

Giriş Tarihi 09 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 09 Kasım 2015, 21:00
Türkiye terörle mücadelesinde kararlıdır

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 17.40'da başladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun ardından toplantıya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:
"Seçim hükümeti ilkti. Türkiye başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. İnşallah bir daha Türkiye'de böyle bir şey olmaz. Tarihi bir deney ve deneyimi hep beraber yaşadık.

Bu süreçte terörle etkin bir şekilde mücadele ettik. Demokratik bir seçimi geride bıraktık. Seçim sürecinde de aynı şekilde önemli tedbirler alarak, seçim güvenliğini sağladık. Güvenlik kuvvetlerimize bu nedenle teşekkür ederiz. Hukukun sınırları içerisinde kalınarak, terörle mücadele gerçekleştirildi. 1 Kasım seçimleri, genel seçimlere göre en az olaysız seçimlerden biri olmuştur.

Bu geçici Bakanlar Kurulu, ne kadar ağır bir terör baskısıyla Türkiye'nin nasıl baskı altına alınmaya çalışıldığını gördük. Türkiye, seçimi dahi ertelesin istiyorlardı.

MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK SÜRECİ
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin çözüm sürecine ilişkin sorusuna Kurtulmuş, "Türkiye'de 35 yıldır devam eden, hatta 37 yıldır devam eden terör süreci var. Adına ne dersek diyelim, çözüm süreci başka bir şey, ama bundan sonra milli birlik ve kardeşlik projesi olarak gördüğümüz bu süreç Türkiye için hayati bir dönem taşıyor. Bu 37 yıllık süreçte maalesef 40 binin üzerinde insanımız öldü, Türkiye'de 7 bin insanımız şehit edildi. Ayrıca en az 1,5 trilyon dolar Türkiye'nin ekonomik kaybı oldu. Bütün bunların ortadan kaldırılması ve Türkiye'de toplumun bütün kesimlerinin barış ve kardeşliğe sahip çıkacağı yeni bir düzenin başlaması lazım. Bizim başından beri söylediğimiz şey, terör örgütü ya da terör örgütüne müzahir güçlerin burada ikiyüzlü davranmamaları gerekir.

"BİR ELDE SİLAH BİR ELDE HALAY OLMAZ"
Bir elinizde silah olacak, diğer elinizle halay çekeceksiniz. Böyle bir şey olmaz. Öncelikli olarak bütün silahların gömülmesi, üzerine beton atılması ve bir daha Türkiye'de hiç kimsenin, devletin meşru güçleri dışında hiçbir kimsenin eline silah almaması ilk şarttır. Bu sağlandıktan sonra, terör örgütünün bundan sonra Türkiye'de hareket etmesinin imkanı ortadan kaldırıldıktan sonra, Türkiye'de bütün vatandaşlarımızın sahip çıktığı barış, milli birlik ve kardeşlik süreci bütün yönleriyle ortaya konulacaktır. Bu konuda geçtiğimiz 13 yıldır AK Parti iktidarlarında işin önemli kısmı gerçekleştirilmiştir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, vatandaşlarımızın eşit ve özgür yurttaşların saygın bireyler olması konusunda atılması gereken adımların çoğu atılmıştır. Vatandaşlarımızla aramıza terör örgütünün girmesine asla müsaade edilmeyecektir. Türkiye, terörün bütün tehditlerini bertaraf edecek ve Allah'ın izniyle bu topraklarda barış içinde, kardeşlik içinde yaşayabileceğimiz bir düzeni sağlayacaktır" karşılığını verdi.

DAEŞ'E KARŞI OPERASYON

Türkiye ve ABD'nin DAEŞ'e karşı ortak operasyon yapacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin 20 Temmuz'dan bu yana zor bir süreç yaşadığını anlattı. Kurtulmuş, bütün güvenlik birimleriyle bu sürecin mümkün olduğu kadar etkin bir şekilde geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin üzerindeki tehdidin sadece Türkiye'nin kendi sınırları içindeki terör tehdidi olmadığını belirten Kurtulmuş, "Suriye ve hatta Irak'tan kaynaklanan, sınırımızın öte tarafında yönetilemeyen iki ülkeden bahsediyoruz. Özellikle Suriye'de örgütlerin cirit attığı bir coğrafya söz konusudur. Diyebiliriz ki Suriye bir örgütler konfederasyonu haline dönmüştür. DAEŞ başta olmak üzere birçok örgüt de Türkiye'yi doğrudan doğruya tehdit altına istemektedirler. Türkiye, DAEŞ ve Türkiye'ye tehdit oluşturan bütün terör örgütlerine karşı nasıl kendi sınırlarımız içinde mücadele veriyorsak, sınırlarımız dışında da mücadelede kararlıdır ve hiçbir örgütün Türkiye'ye karşı bir tehdit oluşturmasına müsaade edilmeyecektir. Bu konuda Türkiye üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirecektir ve bu örgütlerin Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturmalarını önleyecek girişimlerde bulunacaktır" diye konuştu.