CHP'li vekil gözyaşlarını tutamadı

12 Eylül'de işkence gören ve o günleri anlatırken gözyaşlarına hakimi olamayan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağını açıkladı.

Giriş Tarihi 10 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 10 Temmuz 2015, 17:16
CHP’li vekil gözyaşlarını tutamadı

İÇİNDEKİLER



CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve Adana Milletvekili İbrahim Özdiş TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

"650 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI İŞKENCELERDEN GEÇİRİLDİ"
12 Eylül darbesinin mimarları Sedat Celasun (1998), Nurettin Ersin (2005),Kenan Evren (2015)'den sonra dünde Tahsin Şahinkaya'nın vefat ettiğini belirten Sarıhan, 650 bin kişinin gözaltına alındığını işkencelerden geçirildiğini, 230 bin kişinin yargılandığını, haklarında idam cezası verilen 517 kişiden 50 devrimcinin asıldığını, 171 kişinin işkencede, 144 kişinin cezaevlerinde öldürüldüğünü, 30 bin kişinin sakıncalı olduğu için işten atıldığını, 14 bin kişinin yurttaşlıktan çıkarıldığını, 30 bin kişinin siyasi mülteci olarak yurtlarını terk etmek zorunda bırakıldığını, 23 bin 677 derneğin etkinliklerinin durdurulduğunu, 120 öğretim üyesi, 3854 öğretmen ve 47 yargıcın işine son verildiğini söyledi.

"ZAMAN AŞIMI OLAMAZ"

12 Eylül Davasına işaret eden Sarıhan, "Sanık avukatlarının temyizi üzerine bir yıldır Yargıtay' da beklemekte olan dosya, iç hukukumuza göre bugün ölüm nedeniyle zaman aşımından düşecek. Oysa 12 Eylül darbesinin tarih önünde ve halkın vicdanında bir zaman aşımı olamaz. Bugün, mağdurların önünde davanın ölüm nedeniyle düşmüş olmasına karşın başvuracakları iç hukuk yolları ve uluslararası yargı yolları bulunuyor" dedi.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
"Ben de bir 12 Eylül mağduruyum" diyen Sarıhan, "Bu dönemde, biri 6 yaşında diğeri 11 aylık olan çocuğumu geride bırakarak gözaltına alındım, tutuklandım, işkence gördüm ve sonra beraat ettim. Bundan önce eşim 1402'lik sayılmıştı, görevine son verilmişti. Bir avukat olarak işkenceden gelmiş insanlara tanıklık ettim, onların yaralı bedenlerini, yaralı ruhlarını gördüm. Gözaltında kaybedilenlerin hakkını aramaya çalıştım. Köyleri yakılanların acılarına ortak olmaya çalıştık" dedi.

Gözyaşlarına hakim olamayan Sarıhan, "Bağışlayın" dedi.

Duygulu anlar yaşayan Sarıhan, "Bizim çocuklarımız her gün 12 Eylül öyküsü ile büyüdüler. Şimdi bunun hesabını kim soracak? Biz soracağız elbette" dedi.

"ŞİMDİ HEPİMİZ BU ÖLÜLERE HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ"
Sarıhan konuşmasına şöyle devam etti:
"Şimdi hepimiz bu ölülere hakkımızı helal etmiyoruz. Yüzleşilemeyen tüm hak ihlali hukuksuzluklarda olduğu gibi acımızı, mücadelemizin ateşi sayacağız. Acılar zaman aşımına uğramayacak. Hukuksuzluğa karşı, insan haklarına dayalı bir hukukun inşası için direneceğiz."