Casusluk normaldir

ABD Büyükelçisi Bass, FETÖ lideri Gülen'in iadesi için 'Süreç şeffaf ve tarafsız işliyor' dedi. Bass, parayla gazetecileri casus yapmalarının da doğal olduğunu söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2015 Güncelleme 05 Mayıs 2015, 02:10
Casusluk normaldir

İÇİNDEKİLER

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Başkent'te Diplomasi Muhabirleri Derneği mensupları ile bir araya geldi. Bass, çok önemli açıklamalar yaptı:

ABD politikası gereği fiili ya da varsayımsal "ferdi sınır dışı etme" ya da "iade davaları" hakkında yorum yapmaz. Size söyleyebileceğim, üç yönetim kolumuzun ikisini içeren çok titiz bir sürecimizin olduğu. ABD'de ikamet eden yabancı vatandaşlarla ilgi adli davalar söz konusu olduğunda, bize sunulan kanıtlara dayalı, çok titiz, adil ve tarafsız bir süreç uygularız. Dışarıdan gözlemleyenler için zor olan, Bay Gülen ve hareketi hakkında var
olan çok geniş yorumlar arasından, hareketin hangi kanunu ihlal ettiğini anlamak.

TÜRKLER KARAR VERİR
Özellikle de hareketin birçok fiili ya da varsayımsal aktivitesinin yargı süreçleriyle ilişkili olduğu düşünüldüğünde, benim bu aktivitelerle ilgili yorum yapmam uygun olmaz. Ancak, iddiaların doğası gereği, herkesin sonuçtan tatmin olması için, herkesin adli sürecin şeffaf ve tarafsız işlediğinden emin olması gerektiğine inanıyorum.

Suriye' de Esad rejimi tarafından yaratılan sorunlar konusunda hangi adımları atacağımıza dair Türkiye ve ABD yakın çalışmaya devam ediyor. Bunun önemli bir parçası ılımlı muhalefetinin eğitilip donatılması. Amaç, Suriye halkını hem DAEŞ hem de rejimden gelen tehdit ve tehlikelere karşı korumak. Kendi bölgelerinde istikrarı sağlamak için yeterli kapasiteye ulaşmalarını temin etmek ve bizzat savaş sahasında etkinlik kurmalarını desteklemek. Burada ana konu Esad'ın nasıl görevden uzaklaştırılacağına ilişkin müzakere edilmiş çözüme ulaşmak. Sorunun askeri çözümü yok.

ABD'nin Adana Konsolosluğu'nun bir gazeteciden para karşılığında bilgi aldığı iddialarına ilişkin) Konsolosluklar toplumda ve ülkede neler olduğunu anlamak için geniş kesimden insanlarla bir araya gelir. Bunu özellikle güvenlik konusunda yaparız. Bu tip faaliyetler normaldir. Konuyu araştırdık ve herhangi bir ajanlık faaliyetine rastlamadık.

NATO müttefiklerimizde olduğu gibi seçim kampanyalarını ilgiyle izliyoruz. Bunu yapmamızın bir sebebi de Türk demokrasisisin kalitesinin, hem bizim hem de müttefiklerimiz açısından önem teşkil etmesi. Hükümetler ve vatandaşlar arasındaki iletişimin güçlü canlı ve özgür olması gerektiğine inanıyoruz.

BAŞKANLIK mı olur parlamenter bir sistem mi olur Türk vatandaşlarının karar vereceği bir konu. Bu ABD'nin vereceği bir karar değil. Türk vatandaşlarının bilgilendirilmiş olarak karar vermesine ve bu kararı vereceğine de saygımız sonsuz. Burada önemli olan Türk insanının böyle bir değişim yaşanacaksa bu değişimin onlara rağmen değil elbette onlarla birlikte yaşanması.