Almanya Baharı!

Frankfurt'ta 100 bin gösterici, 'kemer sıkma' politikaları ve 1.3 milyar euroluk Merkez Bankası binasını protesto etti... Alman polisi orantısız güç kullandı. Dünya, Gezi'de bülbüle dönerken, dün Frankfurt'taki olaylarda 3 maymunu oynadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mart 2015 Güncelleme 19 Mart 2015, 02:34
Almanya Baharı!

İÇİNDEKİLER

Gezi eylemlerinde Türkiye Cumhuriyeti'ne darbe girişimini destekleyen ülkelerin başında Almanya geliyordu. Cumhurbaşkanı Gauck, Başbakan Merkel, "Gezi eylemlerinde protesto herkesin hakkı. Tek suçlu var o da polis ve hükümet. Almanya olarak bunu dehşetle izliyoruz" açıklamalarına benzer ifadeler kullanmıştı.

Dün Frankfurt, son dönemin en büyük protestosuna ev sahipliği yaptı. Frankfurt'ta inşaatı tamamlanan Avrupa Merkez Bankası'nın 1.3 milyar euroluk maliyeti ve Almanya'nın baskısı sonucu AB ülkelerindeki 'kemer sıkma' politikalarına tepki gösterisi düzenlendi.

Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen göstericiler, polis araçlarını yaktı, lüks otomobilleri hurdaya çevirdi. Alman polisi, göstericilerin üzerine plastik mermi ve bayıltıcı gazlar sıktı. Olaylarda 100'ü polis olmak üzere 300 kişi yaralandı. Alman polisinin, gözaltına aldığı yaklaşık 500 göstericiye nezarette fiziksel şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

Frankfurt'ta yaşanan olaylar, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Almanya Başbakanı Merkel ve dünya medyasının umurunda olmadı. Türkiye'deki Gezi eylemlerinde 9 saat aralıksız yayın yapan Yahudi kanalı CNN International, Frankfurt'u görmezden geldi. CNN'in Türkiye Düşmanı sunucusu Christiane Amanpour da, '3 maymun'u hatırladı.

500 BİN KİŞİ GELİYOR

2011'de
ABD'de ortaya çıkan (Wall Street'i İşgal Et) hareketi sonrası kurulan Blockupy grubunun da tam destek verdiği gösterilerin önüne geçemeyen Almanya, askerden yardım talep etti. Ancak Almanya'daki bu orantısız güç, 19 ülkede karşılık buldu. AB ülkelerinden 500 bini aşkın göstericinin, bugün Frankfurt'ta olacağı belirtildi. Göstericiler kentin merkezine yakın yerlerde kavşakları kapattı. Bankaların genel merkezlerinin olduğu 'Mainhattan'daki gösterilerin bugün daha da artacağı ifade edildi.

MERKEL GEZİ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Türk hükümeti aklı selim hareket etmeli. Göstericilerin en doğal hakkı olan protestolara karşı orantısız güç kabul edilemez.
Göstericilere karşı şiddet kullanılmamalı. Polis yetkisini aşmamalı. Almanya olarak bunu dikkatle takip ediyoruz.
Türkiye'de korkunç görüntüler var. Sorunların barışçıl bir şekilde çözüleceğini umuyorum. Gördüklerimi dehşetle izliyorum. Türk polisi orantısız gücü hemen bırakmalı.