Tarihi seçim

Türk demokrasi tarihinde en önemli gün. 53 milyon seçmen, bugün 12 Cumhurbaşkanı'nı seçmek için sandığa gidecek. Dünya medyası da bu özel seçimi 1050 gazeteciyle takip edecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2014 Güncelleme 10 Ağustos 2014, 01:35
Tarihi seçim

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ilk yaşanacak. Bugün, 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. Tarihte ilk kez vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı'nı seçecek. Bu seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışacak. Adaylardan biri yüzde 50'nin üzerinde oy alırsa, seçimler sonuçlanacak. Adayların yüzde 50 oy alamaması halinde, ikinci tur seçimi 24 Ağustos'ta yapılacak. Vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek. YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak durumda hazırlanacak. Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarı çaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.

SİLAH TAŞIMAK YASAK

BU sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
BU saatler arasında emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.
OY verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.
OY verme günü saat 18.00'e kadar televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
SAAT 18.00 ila 21.00 arasında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK'ca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.