Bahar harekatı

Geçen yıl yasalaşan TSK Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Casusluk yapan ve siyasi amaçlı faaliyetlere karışanlar, şimdi yandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2014 Güncelleme 13 Nisan 2014, 00:00
Bahar harekatı

İÇİNDEKİLER

İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği" dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tasarıya göre Askeri hakimler dışındaki TSK personeli için artık TSK'dan ayırma cezası ile ilgili karar vermek üzere Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) beklenmeyeceği belirtildi. Bunun için Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarında disiplin kurullarının yetkili olacağı ifade edildi. Artık devletin gizli bilgilerini açıklayan, ideolojik ve siyasi amaçlı faaliyetlere karışan ve ahlaki zayıflık gösteren kişilerin tespiti halinde Yüksek Askeri Şura beklenmeden, Yüksek Disiplin Kurulları tarafından Silahlı Kuvvetler'den ihraç edileceği öğrenildi.

DİSİPLİN KURULLARI OLACAK
Askerler hakkında "şüpheye yer olmayacak şekilde bilgi ve belgelerle disiplinsizliğin tespit olması" durumunda, mahkemelerde yargılandıkları davada beraat etse bile disiplin kararı ile ordudan atılabileceğine dikkat çekildi. Paşalar için Genelkurmay bünyesinde Kuvvet Komutanı ve üst rütbelilerden, subaylar içinse kuvvet komutanlıkları kapsamında Disiplin Kurulları oluşturulacağı da kesinlik kazandı. Yapılacak soruşturmanın ardından nihai karar Yüksek Disiplin Kurulu'nca verileceği, askeri yargının ise açık olacağı kesinleşti.

Mehmet NAYIR