Ne vereyim abime

Türkiye'yi sallayan operasyon hiçbir amire bildirilmedi. Gözaltıları yapan 5 şube müdürüne ise görevi kötüye kullanma nedeniyle soruşturma açıldı. Operasyonu yapanların bu tutumu "Emirler amirlerden değil, 'Abi'lerden alınıyor" şeklinde yorumlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2013 Güncelleme 19 Aralık 2013, 02:04
Ne vereyim abime

İÇİNDEKİLER

17 Aralık Operasyonu olarak tarihe geçen soruşturmanın getirdiği yankılar devam ediyor. Önceki gün 57 kişinin gözaltına alınması dikkatleri çekerken, bu soruşturmalardan soruşturmayı yürüten savcılar ve emniyet ekibi dışında kimseye haber verilmemesi şüphe uyandırdı.

HİÇ KİMSENİN HABERİ YOK
Operasyondan, gözaltıları yapan polis memurlarının amirleri olan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın haberdar olmadığı belirtildi. Üstelik İçişleri Bakanı Muammer Güler de oğlunun da dahil olduğu bu operasyondan haberdar edilmediği ortaya çıktı. İddiaya göre, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ise kendisinden Bakan Çağlayan'ın oğlunu gözaltına alma izni isteyen emniyet görevlilerine 'Kimi tutuklayacaksınız?' diye sordu. Görevliler ise "İzni verin, önemli değil" dedi ve gerekli izni aldı.

SİSTEM DIŞI OPERASYON
Dün hükümet adına bir konuşma yapan Bülent Arınç, "Biz hükümet olarak daha dosyada ne olduğunu bilmiyoruz. Ama tehditleri duyuyoruz. Bazılarının bu kadar alçalabileceğini ve belden aşağı vurabileceğini düşünmemiştik. Bu işi yapanlar Emniyet'teki şube müdürleridir diyelim. Bir üstüne haber vermesi gerekir. Bir İçişleri Bakanı'nın, oğlunun gözaltına alındığını basından öğrenmesi ne kadar acıklı! Bu nedenle görevi kötüye kullanma şüphesiyle 5 şube müdürü görevinden alındı" diye konuştu. Soruşturmanın UYAP sistemine kaydedilmeden, çekmecede tutularak yürütülmesi, "sistem dışı operasyon" olarak değerlendirilmesine yol açtı. Vatandaş arasında 'Emniyettekiler, emirleri amirlerinden değil ağabeylerinden alıyor' yorumları yapıldı.

* * *
İSTANBUL'DA 11 AMİR GÖREVDEN ALINDI
Ankara ve İstanbul'da eşzamanlı yapılan operasyon sonrası dün önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 5 şube müdürü görevi kötüye kullanmak şüphesiyle görevden alındı. Operasyonu yapan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı ile Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın yan ısıra teknik dinleme ve izleme yapabilen Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ile yeni kurulan Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal'a görevden el çektirildi. Görevden alınan Saygılı'nın yerine Hakan Sıralı, Ardıç'ın yerine Ömer Burak Aktaş, Erçıktı'nın yerine Yusuf Bengül, Turhal'ın yerine Aydın Yılmaz ve Köse'nin yerine ise Serdar Ali Sekkin atandı. Ayrıca İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcıları Hamza Tosun ve Mahir Çakallı, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın yardımcıları Kazım Aksoy ve Yasin Topçu ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın yardımcıları Ahmet Kalender ve Şenol Demir görevden alınarak başka birimlere atandı.

* * *
KOM BİRİMLERİNDE DEĞİŞİKLİK
İstanbul'da 11 polis müdürünün görevden alınmasının ardından 9 ilde daha benzer sürecin yaşanacağı iddia edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Diğer illerde personelimiz, idari gereklilik nedeniyle farklı yerlerde görevlendirilmişlerdir" denildi.

ANKARA'DA 18 İSİM
Bu açıklama sonrası 9 ilde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimlerinde değişiklik yapılacağı iddia edildi. İstanbul'un ardından, Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Trabzon ve Yalova'nın da aralarında bulunduğu 14 şube müdürünün görevden alınacağı öne sürüldü. Ankara'da ise 18 Emniyet amiri görevlen alındı.

* * *
USLU DURMADI
Operasyon hakkında bir şüphe de Twitter'da yaşandı. Today's Zaman yazarı Emre Uslu'nun 24 Temmuz 2013 tarihinde "Çok ilginç bir skandalın peşindeyim. İşin içinde İçişleri Bakanı var, para var, danışman var" tweet'i tartışmalara neden oldu. Uslu'nun gizli bilgilere nasıl ulaştığı ve operasyonun aylarca neden bekletildiği yorumları yapıldı.

* * *
'KAYNAK AYNI'
Soruşturma ile ilgili medyaya yansıyan haberlerde aynı bilgilerin birbirlerine çok benzer cümlelerle yer alması dikkat çekti. Hürriyet, Milliyet, Vatan, Radikal, Zaman ve Bugün gazeteleri "rüşvet ve yolsuzluk" operasyonu olarak verirken, Yurt, Aydınlık, Cumhuriyet ve Birgün gazeteleri "Cemaat- Hükümet" kavgası olarak yansıttı.

GAYRİ RESMİ BİLGİ VE RESİMLER
Ayrıca Zaman ve Bugün gazeteleri Sadullah Ergin'in resmiyle "Savcılara Baskı İddiası" haberine yer verdi. Haberlerde gayri resmi bilgi ve resimler paylaşılırken, Halkbank'taki para trafiğinin yönetilmesiyle ilgili bağlantılar da aynı şekilde bilgi kirliliği içinde verildi.

* * *
RÖNESANS'TAN YALANLAMA
Rönesans Holding, bazı sosyal paylaşım ağlarında ve gazetelerde yer alan Rönesans Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak'ın gözaltına alındığına dair haberlerin tamamen gerçek dışı olduğunu açıkladı. Ilıcak'ın operasyonla bir alakasının bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, söz konusu yanlış ve yanıltıcı haberlerin 30 bin Rönesans Holding çalışanını derinden üzdüğüne işaret edildi.

* * *
8 KİŞİ SERBEST
Gözaltına alınan şüphelilerden Kemal Arslan, Murat Cansunar, Yılmaz Çelik, Suphi Vurgeç, Bilir Vakıf Yarımağan, Faruk Altunbay, Bahattin Kuş ve Ahmet Fikri Okumuş, sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Savcı, dün Emniyet'te işlemleri devam eden 28 şüpheli hakkında mahkemeden ek gözaltı süresi istedi. Şüphelilerin bugün adliyeye çıkartılması bekleniyor. Soruşturmada isimleri geçen 4 bakan hakkında da fezleke hazırlığının devam ettiği iddia edildi.

* * *
DİYET YEMEĞİ VERDİLER
Şube müdürlerinin görevlerinden alınmasının ardından geceyi nezarethanede geçiren 3 bakanın oğlu ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, odaya alındı. Bakan oğulları ile Demir, emniyetin bodrum katında bulunan nezarethaneden alınarak şubelerin emniyet amirleri odasına konuldu. Nezarethanede ayrıca diyet yemekleri verildi.

* * *
ZARRAB YİNE HASTANEDE
İstanbul merkezli operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden işadamı Reza Zarrab, üçüncü kez sağlık kontrolünden geçirildi. Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bulunan Zarrab, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Midesinden rahatsız olduğu belirlenen Reza Zarrab'a bir polis eşlik etti. Ünlü işadamı, buradaki sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyeti'ne götürüldü. Öte yandan Zarrab'ın eşi ünlü sanatçı Ebru Gündeş, operasyonla ilgili sessizliğini koruyor. Gündeş, dün de jüri üyesi olduğu yarışmanın çekimlerine katıldı.

* * *
2 SAVCI DAHA GÖREVLENDİRDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında koordinasyonu Başsavcı Turan Çolakkadı'nın yapacağı iddia edildi. Gün içinde Çolakkadı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise soruşturmanın kısa sürede tamamlanabilmesi için 2 cumhuriyet savcısının daha görevlendirildiği belirtildi. Ayrıca 13 Eylül 2012, 21 Eylül 2012 ve 14 Şubat 2013 tarihlerinde 3 ayrı soruşturma başlatıldığı belirtildi. "Bu savcılardan önce başka cumhuriyet savcıları da aynı soruşturmaları yürütmüş, büro değişikliği ve benzer sebeplerle savcı değişikliği olmuştur" denildi.

* * *
GÜLEN DEVLETİ ELE GEÇİRMEK İSTİYOR
US NEWS'te yazan ünlü ABD'li gazeteci Claire Berlinski, dün Türkiye'deki operasyonu değerlendirdi. Berlinski şu ifadeleri kullandı: "Fethullah Gülen takipçilerine 'Devleti ele geçirme' yönünde telkinlerde bulunuyor. Ama Fethullah Gülen'in bu hamleleri sandıkta etkili olmayacak. Gülen'in tek yapabileceği homurdanmak ve sabotajdan öteye gitmez. Sonuçta Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin seçilmiş lideri."

* * *
SIRADA MENZİL VAR
Bakanların çocukları, Fatih Belediyesi ve Halkbank'a yapılan operasyonun ardından bu baskınların Ergenekon ve Balyoz'u hatırlattığı, bu nedenle de yeni dalgaların olacağı konuşuldu. Yeni bir baskının hangi kurumlara ve ne sebeple yapılacağı merak edilirken, yeni hedefin Menzil Cemaati olduğu belirtildi. Sıradaki dalga için "Menzil grubu yaklaşık iki yıldır dinleniyor. İçerisinde genç ama önemli görevlerde 20-30 kadar sızdırılmış isim bulunuyor. Bir sonraki operasyon dalgası Menzil'e yapılacak"

* * *
DIŞ BASIN
MERAKLI DÜNYA
TIMES:
Gülen, soğuk savaşın ardından hükümete düşman kesildi. Toplu gözaltılar, Erdoğan'ı bir yolsuzluk skandalının içine sürüklüyor.
NEW YORK TIMES: Soruşturma, seçimler öncesi Türkiye'nin siyasi kurumlarını sarsmakla tehdit ediyor.
WALL STREET J.: Ekonomik istikrarı tehdit eden gelişmelere Erdoğan'ın karşılık vermesi bekleniyor.
THE GUARDIAN: Erdoğan'ın otoritesini sarsıyorlar.
EL PAIS: Şafakta kapıyı yeniden çaldılar ve yine sütçü değildi. Özel üniversiteleri ve medya kuruluşlarını kontrol eden Gülen haraketi, İslami Opus Dei gibi...