Yeni dönem

TSK'de yeni komuta kademesi belirlendi... Kara Kuvvetleri'ne Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri'ne Org. Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri'ne Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandama'ya ise Org. Servet Yörük atandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ağustos 2013 Güncelleme 04 Ağustos 2013, 00:25
Yeni dönem

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni komuta kademesinin belirlendiği Yüksek Askeri Şura kararlarında iki sürpriz yaşandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar getirildi. Genelkurmay 2. Başkanlığı'ndan Kara Kuvvetleri'ne ilk kez bir atama yapıldı. Teamül gereği Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na en kıdemli orgeneral konumundaki Jandarma Genel Komutanı ya da 1. Ordu Komutanı getiriliyordu. 2011 yılında orgeneralliğe terfi ettirilen Org. Akar, daha önce Ordu komutanlığı yapmadan Kara Kuvvetleri Komutanı olan ilk isim oldu. 61yaşındaki Org. Akar, Kara Kuvvetleri tarihinin en genç komutanı unvanını da aldı.

KALYONCU ARTIK YOK
Akar, iki yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptıktan sonra 2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. YAŞ'ın bir diğer sürprizi de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda yaşandı. Korg. Abidin Ünal'ın atanması beklenilen kuvvet komutanlığına Hava Eğitim Komutanlığı'ndan terfi ettirilen Org. Akın Öztürk getirildi. Korg. Ünal'ın rütbe bekleme süresi bir yıl uzatıldı. Orgenerallikte bir yılı bulunan mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ise pasif görev YAŞ üyeliğine atandı. Tutuklu ve hükümlü personel nedeni ile terfilerde en fazla sıkıntı yaşanan Deniz Kuvvetleri'nde, Donanma Komutanlığı'na vekalet eden Koramiral Bülent Bostanoğlu, oramiralliğe terfi ettirilerek yeni komutan oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu emekli oldu. Jandarma Genel Komutanlığı'na EDOK Komutanı Org. Servet Yörük getirildi.

TUTUKLULAR EMEKLİ OLDU
Balyoz başta olmak üzere çeşitli davalarda tutuklu veya hükümlü konumda olan ve bu yıl terfi sırasına giren komutanlardan bu yıl terfi sırasına giren 15 tutuklu general ve amiralin tamamı emekli edildi. 3 tahliyeye ise temdit verildi. 28 Şubat davasından tahliye edilen tuğgeneraller Mehmet Faruk Alpaydın, Metin Keşap ve İsmail Hakkı Önder'in görev süreleri bir yıl uzatıldı. Bu yılki Şura kararlarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 3 korgeneral "Or" oldu. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. Salih Zeki Çolak, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. Yaşar Güler ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korg. Ümit Dündar orgeneralliğe terfi etti.

KÖŞK'TE AÇIKLANDI
Yeni Komuta kademesini Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever Köşk'te açıkladı. Aynı dakikalarda Genelkurmay Başkanlığı, Şura kararlarını internet sitesinden duyurdu. Genelkurmay açıklamasında 30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; 34 general ve amiralin bir üst rütbeye, 50 albayın da general ve amiralliğe yükseltildiği belirtildi. 33 general ve amiralin de görev sürelerinin bir yıl uzatıldığı duyuruldu.

İŞTE TSK'NIN YENİ KOMUTA KADEMESİ
* GENELKURMAY BAŞKANI: Org. Necdet Özel
* KARA KUVVETLERİ KOM.: Org. Hulusi Akar
* DENİZ KUVVETLERİ KO.: Ora. Bülent Bostanoğlu
* HAVA KUVVETLERİ KOM. Org. Akın Öztürk
* JANDARMA GENEL KOM.: Org. Servet Yörük
* 1'İNCİ ORDU KOMUTANI: Org. Ahmet Turmuş
* 2'NCİ ORDU KOMUTANI: Org. Galip Mendi
* 3'ÜNCÜ ORDU KOMUTANI: Org. Ümit Dündar
* EGE ORDU KOMUTANI: Org. Abdullah Atay
* EDOK KOMUTANI: Org. Salih Zeki Çolak
* GENELKURMAY 2. BAŞKANI: Org. Yaşar Güler
* HARP AKADEMİLERİ KOM.: Org. Yalçın Ataman


Ceyda KARAASLAN