Türkiye çözüme hazır...

81 ili gezen Akil İnsanlar, raporlarını Başbakan'a sundu. Ortak tespit şuydu: Türkiye barış sürecine hazır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2013 Güncelleme 27 Haziran 2013, 02:12
Türkiye çözüme hazır...

İÇİNDEKİLER

Akil İnsanlar Heyeti, 81 ilde gerçekleştirdikleri araştırmalarda elde ettikleri sonuçları, dün Dolmabahçe'de Başbakan'a sundu. Raporlara göre halkın ezici çoğunluğu, kanın durması, ocaklara ateş düşmemesi için sürecin devam etmesini istedi. Muhalefetin de sürece destek vermesi talep edildi. Şehit ve gazi aileleri de süreci destekledi. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise Akil İnsanlar Heyeti'nde her kesimden temsilcinin bulunduğunu belirtti. Heyetten alınan önerilerin ilgililer tarafından inceleneceğini söyledi. "Türkiye neyse raporlar da o" dedi.

PKK'NIN YÜZDE 15'İ ÇEKİLDİ
Akil İnsan raporlarında, 7 bölgeden çıkan dikkat çekici 10 önemli tespit ise şöyle: Yeni Anayasa zorunlu. Ayrışma istenmiyor. Devlet de değişmeli, kucaklayıcı olmalı. Kürtlerle sorun yok. Bölünme kaygısı azaldı. İdari yapı değişmeli. Toplum, kavga ve çatışmadan uzak tutulmalı. Korkular ve endişeler ortadan kaldırılmalı. Güneydoğu'da Kürtçe eğitim talebi var. Doğu ve Güneydoğu'da yeni vatandaşlık talebi öne çıkıyor. Toplantıda Erdoğan'ın, "Çekilme süreci ağır ilerliyor. PKK'nın sadece yüzde 15'i sınır dışına çıktı" dediği öğrenildi.

ÖZEL GÖRÜŞME
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel arasında her perşembe günü Ankara'da yapılan rutin görüşme, İstanbul'a taşındı. Başbakan, Akil İnsanlar Heyeti'ni kabul etmeden önce Dolmabahçe'de Özel ile bir araya geldi. Ankara'da yapılan rutin görüşmeler 40 dakika sürerken dünkü görüşme 2 saat 10 dakikayı buldu.