İlk'bahar

IMF'ye olan borcunu sıfırlayan Türkiye, Washington'da krallar gibi ağırlandı... Başbakan Erdoğan için uygulanan 'A Protokol'ün ardından birçok 'ilk' yaşandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2013 Güncelleme 18 Mayıs 2013, 02:26
İlk’bahar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Washington seferi, birçok 'ilk'in tarihe geçmesine neden oldu... Bugüne kadar Türk liderlerin ABD ziyaretlerinde uygulanmayan 'özel' durumlar, Başbakan Erdoğan için uygulandı. Erdoğan, Washington'daki Joint Base Andrews Naval Havaalanı'nda askeri törenle karşılandı. Daha sonra Blair House'da kaldı.



Obama ile Beyaz Saray'da yapılan heyetlerarası görüşmenin ardından ilk kez Kırmızı Oda'da bir araya gelindi. Bu görüşmede ilk kez MİT Müsteşarı da hazır bulundu. Obama'nın 'Dostum' diye hitap ettiği Başbakan Erdoğan, Rose Garden'da basın toplantısı düzenleyen ilk Türk lider oldu. Başbakanlarla ABD ziyaretinde bulunan Genelkurmay 2. Başkanı, bu kez heyette yoktu.



BEYAZ SARAY'I TANITTI
Sadece İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin için uygulanan A Protokol Güvenlik, Erdoğan için de organize edildi. Özel eğitimli köpekler, Erdoğan'ın tüm yol güzergahını önceden kontrol etti. Obama'nın Erdoğan'a Beyaz Saray'ı tanıtması, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Erdoğan'a eşlik etmesi, Emine Erdoğan'a da, Michelle Obama tarafından özel karşılama ve ağırlama protokolü de ilkler olarak sıralandı.



DÜNYANIN DİLİNDEYİZ
Başbakan Erdoğan, Brookings Enstitüsü'nde Türkiye'deki ekonomik ve siyasi gelişmelerden bahsederken, "Artık Türkiye dünyayı değil, dünya Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve çılgın projelerini konuşuyor" dedi.



Erdoğan, şunları söyledi: Türkiye son 30 yılını terörle geçirdi. 40 bin cana ve 350 milyar dolar kayba neden oldu. Son 10,5 yıl demokrasinin özellikle de millet egemenliğinin güç kazandığı, ileri standartlara ulaştığı bir dönem oldu. Hedef AK Parti iktidarı ile birlikte ileri demokrasi oldu. Bunu hazmedemeyenler hala var. Büyük değişim nedeniyle Türkiye bölgesel güç, küresel aktör haline geldi.