A Protokol

Barack Obama, Başbakan Erdoğan için 'A Protokol' hazırladı... Erdoğan için yapılacak bu özel karşılama tarihte ilk kez bir Türk lider için uygulanacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mayıs 2013 Güncelleme 09 Mayıs 2013, 02:48
A Protokol

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki ABD ziyareti, tarihte bir ilke imza atacak. Erdoğan, Washignton'da üst düzey bir programla karşılanacak. ABD yönetimi Erdoğan'a hem havaalanında hem de Beyaz Saray'da askeri törenle 'Hoş geldin' diyecek. A Protokol'ün içinde yer alan en önemli detaylardan biri de Başbakan Tayyip Erdoğan'la Barack Obama'nın baş başa yemek yemesi.

PUTİN, CAMERON VE MERKEL
Başbakan Erdoğan ayrıca, Beyaz Saray'ın özel davetlilerinin konuk edildiği Blair House'da kalacak. Obama, 5 yıda 47 başkan, başbakan ve cumhurbaşkanı ağırladı. Bu 47 liderden sadece 4'ü A Protokol ile ağırlandı. O 4 şanslı lider Çin lideri Cintao, Rusya lideri Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Cameron.

5 MESAJ VERECEK
Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'ya 5 konuda mesaj verecek:

* Suriye: Suriye'de tek kırmızı çizgi kimyasal silah olmamalı. Yüz bin insan öldü. Ne bekliyoruz?

* İsrail-Filistin: Barışı için İsrail hükümeti üzerinde etkinizi kullanmanızı bekliyoruz. Filistin'in birliği için de birlikte hareket etmeliyiz. Hamas'ın dönüşümü de bir an önce başlar.

* İran: Bölgede mezhepçiliği derinleştiriyor. Nükleer müzakerelerde diyalogdan vazgeçilmemeli.

* Irak: Maliki'nin İran'a desteği yeni sorunları doğurabilir.

* Kıbrıs: Rum Kesimi'nin adanın doğalgaz kaynaklarını Rusya'ya satması asla ve asla kabul edilemez.

CEO'LARLA YEMEK ZAMANI
Başbakan Erdoğan, ABD gezisinde Türk- ABD CEO'larıyla özel yemekte buluşacak. Yemeği Coca Cola CEO'su Muhtar Kent ile Cüneyd Zapsu organize etti. Yıllardır Gümrük Birliği üyesi olarak, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalardan yararlanamayan Türkiye'nin hedefi, bu sorunu ortadan kaldırmak. Bunun başarılı olması halinde ticaret hacmi 50 milyar dolara çıkacak.

BİZİ İÇERDEN VURDULAR
Başbakan Erdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından 6'ıncısı düzenlenen İstanbul Moda Konferansı'nın açılış töreninde konuştu: Biz içeriden vurulmasaydık 4 yıl önce Marmaray'ı açacaktık. Ama bizi içeriden vurdular Marmaray'ı bitiremedik. 29 Ekim'de inşallah Marmaray'ı açacağız ve Londra'yı Pekin'e bağlayacağız.