Askerlik 10 ay

TAKVİM, AK Parti'nin Kızılcahamam kampında yeni dönem askerlikle ilgili görüşmelerin ilginç detaylarına ulaştı. Er ve erbaşların askerliği 5 ay kısalacak. Kısa dönem askerlik de 4 aya düşecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2013 Güncelleme 07 Mayıs 2013, 01:26
Askerlik 10 ay

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin Kızılcahamam kampında, kışlaları ve asker yolu gözleyen aileleri heyecanlandıran bir detay ortaya çıktı. TAKVİM'in ulaştığı bilgilere göre askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmada gözler, sürelerin nereye çekileceğine çevrildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın detay vermediği çalışmada, ağırlıklı olarak şu anda 15 ay olan uzun dönemin 10 aya, 12 ay olan yedek subaylığın 9 aya (Yedek subaylık mühendis ve doktorlar için olacak) ve 6 aylık kısa dönemin de 4 aya çekilmesi konusu öne çıktı. Mehmetçiğin görev süresi kısaltılırken, sahada daha kalifiye askerlerin görev yapması için de çalışma başlatıldı. Profesyonel orduda görev alan uzman çavuşların maaşları artacak. Uzmanlara ek gösterge uygulanacak, sosyal imkanlardan daha fazla faydalanmaları sağlanacak.

YENİ KARARLAR ALINDI
Son yıllarda artan uzman erbaş istifalarının da önüne geçilmesi için bu yöntemde karar kılındı. Son bir yıl içinde TSK'dan 8 bine yakın uzman erbaş istifa etti ve 2010 yılında 67 bin olan uzmanların sayısı 35 bine düştü. Bu nedenle TSK, terörle mücadeleden birliklere yükümlü askerlerden takviye yapmıştı.

DÖVİZLİLERE MÜJDE
Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a dövizle askerlik konusunda çalışma yapılması, 10 bin euroluk bedelin düşürülmesi talimatını verdi. Bedelli askerlik uygulamasının çıkartılması ile birlikte yurtdışında yaşayan vatandaşların yaptıkları dövizle askerlik uygulamasında 21 günlük eğitim hizmetleri kaldırılmıştı. Ancak dövizle askerlik bedeli 5 bin 200 Euro'dan 10 bin euroya çıkartılmıştı.

CHP'DEN DESTEK
Cumhuriyet Halk partisi,
askerlik süresinin kısaltılmasına destek verecek. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, askerlik süresinin geniş zeminde tahlil edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin güvenliğinin hele hele komşularımızla olan ilişkilerimizi dikkate aldığımızda daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini düşünürüz. Elbette askerliğin kısaltılması bu toplumu rahatlatacak bir husustur. Ben de 18 ay askerlik yaptım. Bu süre bana çok uzun gelmişti" dedi.