Bülent Arınç: Ateşkes süreci konuşuldu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 6 saat sürdü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2013 Güncelleme 25 Mart 2013, 20:41
Bülent Arınç: Ateşkes süreci konuşuldu!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlediği basın toplantısında, PKK'nın nasıl silah bırakacağı ve geri çekilme takviminin nasıl işleyeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

7 saat süren toplantının ardından konuşan Arınç, "Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılan Nevruz toplantısını ve orada okunan mektubu biliyoruz. Bu mektupta ileri sürülen konular, yine çözüm sürecinde arzu ettiğimiz sona doğru iyi gelişmeler olarak değerlendirildi. Aralık sonundan itibaren 3 ayda gelinen noktayı ilerisi için ümit verici görmek gerçekten mümkün." dedi.

"Bundan sonraki süreçte, yani şu anda bir ateşkes süreci, onların tabiriyle, bize göre bir çatışmasızlık ve eylemsizlik süreci de başlatılmış durumda." diye ekleyen Arınç, bugün gazetelere akseden haberlerden de bu işin başındaki kişilerin böyle bir süreci başlatmış olduklarını öğrendiklerini aktardı. Arınç, şöyle devam etti:

"Bunun arkasından yaşanacak konular veya takip edilecek yol haritası konusunda sayın Başbakanımızın ısrarla söyledikleri konuyu tekrar etmeme gerek yok. Bu konuda muhatabın hükümetimiz olduğunu, TBMM olmadığını ve bundan sonra da olmaması gerektiğini ifade ediyor. Dolayısıyla çekilme nasıl ne şekilde olacak, bunlar TBMM'nin görev alanı içerisinde değil, hükümetimizin takip edeceği bir strateji içerisinde yapılacaktır. Dolayısıyla bazı arkadaşlarımızın çeşitli ihtimallere binaen verdikleri cevapları bu kapsam içerisinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum."

Çekilme sürecinin bir düzen içerisinde gerçekleştirileceğini vurgulayan Arınç, "Bu konuda sayın Başbakanımızın 99'da yaşanan olayların tekrarlanmayacağı konusunda da teminatı vardır. Bu çekilmenin veya dışarı çıkmanın daha doğrusu, daha silah bırakma da olmadı biliyorsunuz, sadece çatışmasızlık ve eylemsizlik sürecini ilan ettiler. Bundan sonrası silahların susması ve topraklarımız dışına çıkmadır. Bu da çok ince bir çizgi içerisinde çok büyük dikkatlerle gerçekleştirilecektir. Nasıl gerçekleştirileceğini şimdi bana sormayın. Bugüne kadar yaptığımız gibi, bu sürece kolay gelmedik ama bu sürece gelirken de çok güzel bir diplomasi veya stratejiyi takip ettik. Bundan sonrası da böyle olacak." şeklinde konuştu.