Uyarı ve özür

Türk yargı sistemini eleştiren ABD Büyükelçisi Ricciardone, dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve uyarıldı: KENDİ İŞİNİ YAP." Amerikan elçi de, uyarı sonrası mektupla özür dilemek zorunda kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2013 Güncelleme 08 Şubat 2013, 01:11
Uyarı ve özür

İÇİNDEKİLER

ANKARA-Washington hattında ipler gerildi. İki ülke arasında bir yandan stratejik ortaklık çerçevesinde işbirliği devam ederken, diğer yandan da karşılıklı söz düellosu başladı. Gerilimi tırmandıran süreç İsrail'in, Suriye'yi vurmasıyla başladı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu saldırıyı eleştirince, Washington'dan "Tahrik etmeyin!" cevabı geldi. Ankara, bu açıklamaya tepki vereceği sırada, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, gazetecilerle yaptığı toplantıda Türk yargı sistemini eleştirmesi bardağı taşıran damla oldu. Ricciardone, dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 15.30 gibi bakanlığa gelen Ricciardone'ye, "Kendi işini yap. Türk yargı sistemi hakkında bir daha görüş bildirme. Türk hükümeti, içişlerine müdahale niteliğindeki sözlerinizden dolayı hayal kırıklığı yaşadı" denildi. Ricciardone ile görüşmeyi Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yaptığı belirtildi. Ricciardone, görüşmeden sonra Hüseyin Çelik'e özür mektubu gönderdi: Açıklama nedeniyle yanlış anlaşıldım. Büyük üzüntü duymaktayım. Yaptığım konuşmanın ve gazetecilere verdiğim yanıtların dökümünü gönderdim."

ABD'DEN ELÇİYE DESTEK
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, "Ricciardone, eski Dışişleri Bakanı Clinton'ın söylediklerini sadece tekrar etti ve eminim bu konularda kamuoyu önünde konuşma fırsatı bulduğunda Dışişleri Bakanı John Kerry de aynısını söyleyecektir'' dedi.