İşte s'on'uç

Adli Tıp, "Zehir var ama Özal'ın ölümü zehirden değil" tespitini yaptı. Karara imza atan ekipte, 10 uzman vardı. Hepsi de oybirliği ile bu sonuca vardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Aralık 2012 Güncelleme 13 Aralık 2012, 01:08
İşte s’on’uç

İÇİNDEKİLER

1993 yılının en karanlık ölümlerinden biriydi. 17 Nisan 1993'te hayatını kaybeden Turgut Özal'ın sonu, derinde gizliydi. Yıllar sonra savcılık konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı. Devlet Denetleme Kurulu inceleme yaptı. Bunun üzerine Özal'ın naaşı geçtiğimiz Ekim ayında mezardan çıkarılarak Adli Tıp tarafından incelenmeye alındı.

GÖZLER SAVCILIKTA
Kamuoyunda yükselen ses "Özal zehirlendi" yönündeydi. Ama konuyla ilgili çalışmasını tamamlayan Adli Tıp Kurumu, kafaları karıştıran bir sonuca vardı. Kurum, 2 ay süren incelemede 100 farklı yerli ve yabancı kaynaktan faydalandı. Özal'ın naaşından alınan dokular, birbirinden bağımsız 4 ayrı kurulda incelendi. Ardından bu çalışmalar 10 kişiden oluşan Adli Tıp heyetinin önüne geldi. Ekip oybirliği ile nihai kararı verdi ve "Özal'ın vücudunda zehir var. Ama ölümü zehirden değil" dedi. 380 sayfalık rapor, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Savcılığın bugün bir açıklama yapacağı belirtildi. Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce'nin açıklamaları ise kafaları karıştırdı.

GÜZEL ÇALIŞMA
İnce, "Raporu okumak gerek" dedi, ardından şöyle devam etti: "Rapor okunduğunda bazı şeyleri kafanızda canlandıracaksınız. Çok basit, 'vardı, yoktu' denecek bir rapor, sonuç değil. Güzel bir çalışma yapıldı."

MHP DE TEPKiLi
Muhalefet kanadından ilk tepki ise MHP'den geldi. MHP'li Özcan Yeniçeri, "Adli Tıp Kurumu kucağımıza çocuk atıyor, 'zehir var zehirleme yok...' gibi bir takım yaklaşım biçimiyle kamuoyunun kafası karma karmaşık hale getiriliyor. Balığı avlamak isterseniz suyu bulandırmak gerekir" dedi.

'BEN DEMiŞTiM'
9. CUMHURBAŞ- KANI Süleyman Demirel, Adli Tıp'ın raporunu değerlendirdi. Turgut Özal'ın ölümünün zehirden olmadığına işaret etti. Demirel, "Ben demiştim. Ölümü zehirlenmeden değil. Rahmetli vadesiyle ölmüş. Başından beri doktorların söylediği şey doğru çıktı" diye konuştu.

'ZEHiRLENDi...'
Adli Tıp'ın kararıyla ilgili en önemli açıklama ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Özal'ın zehirlendiğini belirten Kurtulmuş, şunları söyledi: "Eski Türkiye'nin pis işlerinin en somuduyla karşı karşıyayız. Türkiye bunu çözmek zorunda. O zehri hangi hain eller verdi? Tereddüt yok Özal zehirlendi."

'ŞÜPHELERAÇIK'
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da kararı şöyle değerlendirdi: "Vücutta zehir varsa bu zehir nereden geldi, vücudun kendisi mi yaptı? Bence Adli Tıp Kurumu raporu şüpheleri ortadan kaldırmamıştır. En azından benim şüphelerim devam ediyor."


MEVLÜT YÜKSEL