Demirel kavgası

Uğur Mumcu'nun kardeşi Ceyhan Mumcu, Güldal Mumcu'ya 37 sayfalık mektupla yanıt verdi: Uğur, Özal'ın gitmesini Demirel'in Başbakan olmasını istiyordu. Güldal da bunu biliyordu!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2012 Güncelleme 05 Aralık 2012, 02:09
Demirel kavgası

İÇİNDEKİLER

Uğur Mumcu'nun kardeşi Avukat Ceyhan Mumcu, Güldal Mumcu'nun kitabındaki eleştirilere 37 sayfalık bir mektupla yanıt verdi. Güldal Mumcu; kayınbiraderi Ceyhan Mumcu'nun Demirel'in avukatlığını üstlendiğini öğrenince çok sinirlendiğini ve bu nedenle yollarının ayrıldığını yazmıştı.
Demirel'e kızma nedeni, Mumcu cinayeti sırasında Başbakan olması ve olayın karanlıkta kalmasıydı.
Ancak Ceyhan Mumcu dün gönderdiği mektupta, Uğur Mumcu'nun Demirel'i Başbakan yapmak için çaba gösteren kişiler içerisinde bulunduğunu açıkladı. İşte o mektuptan çarpıcı bölümler: Sayın Süleyman DEMİREL'in avukatlığını üstlendiğimden bu yana, vekilliğini üstlenmekte o gün olduğu gibi, bugün de hiçbir sakınca görmüyorum çünkü; özellikle 12 Eylül 1980'den sonra Uğur MUMCU, bizzat ve istediği tarihte Sn.Süleyman DEMİREL'le birçok kez röportaj yapmış ve Demirel'in lehine olan bu röportajlarda, özellikle Demirel'in siyasal yasaklarının kalkması için yoğun bir çaba da göstermiştir. Uğur MUMCU'ya göre siyasal yasaklar ayıp ve yanlıştır, Süleyman DEMİREL'e bu yasaklar kalkmalı ve yeniden politikaya kaldığı yerden başlamalıdır.

ÇÖLAŞAN' IN EVİNDE ZİRVE
Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu'nun DYP-SHP koalisyonu kurulması ve Demirel'in Başbakanlığa getirilmesi için çaba gösterdiğini belirterek şu bilgiyi verdi: "1991 seçimlerinden DYP birinci parti, ANAP ikinci parti ve SHP de üçüncü parti olarak çıkmıştı. O tarihlerde Uğur Mumcu, Turgut Özal ve Anavatan iktidarının yıkılması ve yerine DYP-SHP ortaklığında koalisyon kurulması fikrini ortaya atan ilk kişilerden biriydi. Uğur'a göre Başbakanlık Süleyman Demirel'e verilmeli, Bakanlıklar da her iki partinin güçleri oranında dağıtılmalıydı.
Bu amaçla, Emin Çölaşan'ın evinde toplantı yapıldı. O toplantıya Uğur Mumcu'nun yanında Güldal Mumcu'nun da katıldığını biliyorum. Toplantıya katılan diğer kişiler de Sayın Hikmet Çetin ve Sayın Hüsamettin Cindoruk'tur. Bu toplantının sonucunda Uğur'un önerisi benimsenmiş ve yapılan işbölümü sonucu Uğur Mumcu, DYP-SHP koalisyonunun oluşması için Erdal İnönü ile Sn.
Hüsamettin Cindoruk da Süleyman Demirel'le görüşüyor. Sonuç olarak da Süleyman Demirel'in Başbakanlığında DYP-SHP koalisyonu oluşuyor. Bu toplantıda, Sn. Güldal Mumcu'nun, eşinin önerisi ile kurulması düşünülen Süleyman Demirel Başbakanlığındaki hükümete herhangi bir itirazı bulunduğu da duyulmamıştır."

'MİT TAKİBE ALMIŞTI'
Avukat Ceyhan Mumcu'nun mektubuna göre, Uğur Mumcu-Demirel yakınlığı daha sonra da devam etti. MİT'te Turgut Özal'a bağlı Mehmet Eymür'ün de içinde bulunduğu bir ekibin, Uğur Mumcu'yu yakından takibe aldıklarına dikkat çeken Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu'nun şikayeti üzerine bu ekibin Demirel tarafından dağıtıldığını, suikastın da bu dağıtmadan hemen sonra meydana geldiğini belirtti.

'SHP TAŞIDI'
Ceyhan Mumcu, Güldal Mumcu'nun siyaset yaptığı CHP'nin, daha önce SHP adı altında faaliyet gösterdiğini ve Süleyman Demirel'i Başbakanlığa taşıdığını hatırlatarak "Şimdi bu kişiler yargı önünde O'nunla ilgili işlemleri yapmaktan ötürü beni suçlayamazlar" dedi.
Ceyhan Mumcu'nun mektubundaki son cümlelerden biri de şöyle: "Uğur Mumcu'nun desteklediği Demirel'le benim kavga etmemi, en azından Uğur'un yakınları talep etmemelidir..."