Sürpriz karar

Başbakan Erdoğan, bugün çıkacağı ABD seyahatini son gece kararıyla iptal etti. Erdoğan, BM'de Suriye konusunda net bir yaptırımın çıkmayacak olması nedeniyle bu kararı aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2012 Güncelleme 22 Eylül 2012, 01:39
Sürpriz karar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentindeki BM Genel Kurulu toplantısına gitmeme kararı aldı. Bugün çıkacağı seyahat öncesi kurmaylarıyla değerlendirme yapan Başbakan Erdoğan özellikle BM Genel Kurulu'nda konuşulacak gündem konuları ve katılımcı ülke liderlerinin programlarını inceledi. BM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin yakından takip ettiği ve bir tavır beklediği Suriye konusunda net bir yaptırımın çıkmayacak olması, Erdoğan'ın seyahati iptal etmesinde en büyük etken oldu. Seçim kampanyası nedeniyle ABD Başkanı Obama, zirvede 24 saat kalabilecek. AK Parti kongresi çalışmaları yüzünden BM toplantısında konuşmasını yapıp bir an önce Türkiye'ye geri dönmek isteyen Erdoğan'ın 27 Eylül'deki konuşmasını öne çekse bile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Genel Kurul'un sonunda vereceği resepsiyona katılmadan zirveden ayrılmasının hoş olmayacağı şeklinde değerlendirildi. Resepsiyon nedeniyle Türkiye'ye dönüşü 28 Eylül'ü bulacak olması, Erdoğan'ın geziyi iptal etmesinde ikinci faktör oldu. Kongre için çalışacak zamanının kalmamasına yol açacağını dikkate alan Başbakan, BM'deki gündemden Suriye gibi önemli bir konuda yaptırımın olmayışını değerlendirerek programa katılımdan vazgeçti. Erdoğan kongre çalışmasına ağırlık verecek. Başbakan Erdoğan, bugün İstanbul'da Numan Kurtulmuş'la birlikte HAS Parti'den katılanlara rozet takacak. Bu arada Kudüs Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı alan Erdoğan, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Bugünkü İsrail'in Tevrat ile alakası yok. İsrail'in sözlerine güvenmedim, güvenmiyorum" dedi.

HALKIMIN ARZUSU
Başbakan Erdoğan, Washington Post muhabiri Lally Weymouth'a röportaj verdi. Erdoğan, Suriye konusunda, "Esad siyaseten ölmüştür. Suriye'de muhalefetin her geçen gün güç kazandığını görüyoruz. Dolayısıyla rejim gidecek" dedi. Gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında ise Erdoğan şöyle konuştu: Talebe bağlı olarak, eğer halktan talep olursa ve siyasi partimin kararına bağlı olarak, karar vereceğim. Türkiye'de bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri, cumhurbaşkanının halk oyuyla seçileceği ilk seçimler olacak" dedi.


ŞERİFE GÜZEL