ABD ajanları TSK'ya izinsiz girerdi

MİT'çi Mehmet Eymür, Ergenekon'daki ifadesiyle sarsıntı yarattı. Kendisi Genelkurmay'a zor girerken ABD ajanlarının TSK'nın içinde cirit attığını anlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2012 Güncelleme 07 Ağustos 2012, 01:43
ABD ajanları TSK’ya izinsiz girerdi

İÇİNDEKİLER

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında, MİT Kontrterör Daire eski Başkanı Mehmet Eymür tanık olarak ifade verdi. Eymür'ün mahkeme savcısı M.Ali Pekgüzel ve Başkan Hüseyin Özese'nin sorularına verdiği cevaplar, şok etkisi yarattı. Eymür, "Ergenekon'la ilgili çok şey bilmiyorum. Bu yapılanmaya ilişkin soruşturma, ben Amerika'dayken başladı. Bilgilerim genelde kulaktan dolma, duyuma dayalıdır " dedi. Eymür'ün asıl büyük etki yaratan ifadesi, şu oldu: "Türkiye'de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyorlar. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar. Biz de üzüntü içinde olanları takip ediyoruz. Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay'a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genelkurmay'da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum."

JİTEM'İ KİM KURDU
Savcı Pekgüzel'in JİTEM'in kuruluşuyla ilgili sorusuna Eymür, "Veli Küçük, JİTEM'i kurduğunu kendisi anlatırdı. Yakın bir dostluğumuz vardı. Mardin'de görev yaptığımız sırada yakınlaşmıştık'' dedi. Mahkeme Başkanı Özese'nin, "Hizbullah'la ilgili sorusuna Eymür, "Hizbullah'ın kurulmasının arkasında resmi kurumlar olduğu kesin ancak sonradan kontrolden çıktı'' cevabını verdi.

KOMPÜTER DOLDU
Savcının bazı sorularını "hatırlamadığını'' söyleyerek cevaplamayan Eymür, "Benim kompüter doldu artık. Hafızam eskisi gibi değil'' dedi. Mahmut Yıldırım'ı operasyonlarda kullanıp kullanmadığı sorulan Eymür, "Kullandık. Biz bu işlemleri yaparken aranan bir kişi değildi'' diye konuştu. Perinçek'in MİT'in yaptığı bir açıklamada, görevli bulunduğu Kontrterör Dairesi'nin "kuruluş ve işleyişinin tartışmalı olduğunu'' bildirdiğini söylemesi üzerine Eymür, MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüştüğünü, kendisinden özür dileyerek "kızgınlıkla yazılmış şeyler olduğunu'' söylediğini anlattı. Sanık Küçük'ün, Abdullah Öcalan'a yönelik suikast konusunda devlet içinde bir ihtilaf olup olmadığını da sorduğu Eymür, "Evet, oldu. Benim adamlarım arasında bile suikasta karşı olanlar vardı'' dedi.

TARIK UMiT TAHKiKATI
TARIK Ümit soruşturması ile ilgili bilgisi sorulan tanık Eymür, ''Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak Veli Küçük'ün emrine verilmiştir. Veli Küçük'e bu durumun aslını sorduğumda da bana 'Korunsun diye verilmiştir' cevabını verdi'' dedi. Savcı'nın Sedat Peker'in Veli Küçük'e bir araba hediye ettiği ve bu arabanın Küçük'ün kızının kullanıldığı bilgisini nereden aldığını sorduğu Eymür, böyle bir bilgisi olmadığını söyledi.

AYDINLIK AMERiKANCI
EYMÜR, ''Aydınlıkçılar'ın anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum. Bunu da ilişkide olduklarını bildiğim iki Amerikan casusuna dayandırıyorum. Birine kitap bastırdılar. Diğeri de haber kaynaklarıydı. ABD'deki Aydınlık muhabiri, bir Yahudi'dir ve ABD vatandaşıdır". Perinçek'in MİT tarafından İşçi Partisi'ni neden izlediğini sorması üzerine Eymür, '1978'de bizi sayfa sayfa deşifre ettiniz. Bu hainliği neden yaptınız? Biz bir arkadaşımızı şehit verdik. Hiram Abbas'ın arabasının, kendisinin resmini bastınız. Adresini verdiniz''.

* 1966 yılından beri istihbaratçı olarak çalıştığını belirterek meslek hayatı boyunca aktif görevlerde yer aldığını anlatan Eymür'ün ifadesi, şok etkisi yarattı. Eymür, mesleğinin son yıllarında terörle mücadele konusunda görev aldığını ifade ederek, en son ABD'ye görevi nedeniyle gittikten hemen sonra da emekli olduğunu belirtti.