"Kimseye kapımızı kapatmayız"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin Suriye ile olan üç sınır kapısına getirilen kısıtlamaların geçici olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, "Biz hiç kimseye kapılarımızı kapatmayız. Bizim geleneklerimizde böyle bir şey yok." dedi.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 27 Temmuz 2012, 19:15
Kimseye kapımızı kapatmayız

İÇİNDEKİLER

Bakan Yazıcı, beraberindeki AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ve parti teşkilatı ile birlikte Rize'nin Güneysu ilçesine gelerek çeşitli incelemelerde bulundu. Yazıcı, geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bin 200 rakım yükseklikte oluşturulan Kıbledağı Kent Ormanı'nı gezdi. Burada yetkililerden bilgi alan Yazıcı, ardından basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Yazıcı, Suriye ile kapıların kapatılmadığını belirterek şöyle dedi: "Kapılar kapatıldı diye bir şey yok. Ben bunu ısrarla söylüyorum. Biz hiç kimseye kapılarımızı kapatmayız. Geleneklerimizde böyle bir şey yok. Ama kapıların arka tarafından sıkıntı varsa tedbir alırız. Komşumuzun kapılarında güvenlik sorunu vardı. Bizde tedbir aldık. Ticaretin güvenli yapılması esastır. Komşuda özellikle Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış Kapısı'nın Suriye tarafındaki kapılarda güvenlik sorunu vardı. Gümrük hizmetlerinde kullanılan teknolojik alt yapı tahrip edilmişti. Bu sorunları dikkate alarak kapıların çalışmalarını yeniden düzenledik. Bazı giriş çıkışları yasakladık. Ancak kapılar hukuken açıktır. Kapıların açılması Bakanlar Kurulu kararı ile olduğunu gibi kapanması da Bakanlar Kurulu kararı gerektirir. Biz ilgili bakanlarımız ile istişare edip başbakanımız ile de paylaştıktan sonra düzenleme getirdik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu kapılardan Suriye'ye girişlerini yasakladık. Suriye'den ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Suriye vatandaşları veya 3. kişiler Türkiye'ye giriş yapabilir. Suriyeli tacirler kendi araçları ile Türkiye'ye mallarını getirip ticaretlerini yapabilir. Ama Suriye plakalı tırlar transit olarak Türkiye'den Suriye'ye giriş yapamaz. Diğer kapılarda faaliyetler sürüyor. Ticaret halklar arasında yapılır. Devletler arasında olmaz. Vatandaşlarımız ticaretini sürdürecektir. Bu kararla geçicidir."

Yazıcı, daha sonra yeniden restore edilecek olan Kıbledağı Camii'ni gezdi.