Jet yalanlama

Genelkurmay, 'Türk uçağı Suriye üzerinde vuruldu' diyen Wall Street Journal gazetesini yalanladı. Başbakan da 'Namert yayın' açıklamasını yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2012 Güncelleme 02 Temmuz 2012, 03:06
Jet yalanlama

İÇİNDEKİLER

ABD'DE yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, bu kez de hava sahamıza girdi. Geçen ay Uludere'de 34 köylünün ölümüyle ilgili olarak "ABD Türkiye'ye istihbarat verdi" haberini yapan gazete, Suriye'nin vurduğu uçağımızla ilgili ilginç bir iddiaya imza attı. Gazete "Uçak Suriye hava sahasında düşürüldü" dedi.

RADAR TESTİNDEYDİ
İşte bu iddiaya Genelkurmay Başkanlığı'ndan jet yalanlama geldi. Genelkurmay, dün bir harita yayınladı ve uçağın düşüş anını dakika dakika anlattı. Söz konusu açıklamada uçağın Doğu Akdeniz'de, uluslararası hava sahasında düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Uçağımız, mevcut radarımızın test edilmesi maksadıyla görev uçuşu yaparken düşürüldü. Elimizdeki görüntülere göre uçağımız 12 mil olan Suriye karasularının bir mil dışında vurulmuştur. Pilotlarımızın akıbeti hakkında elimizde henüz bir bilgi mevcut değildir".

'KİM O KAYNAKLAR'
Bu açıklamadan hemen sonra Wall Street Journal'a bir tepki de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Bakan Davutoğlu, "Faili meçhul açıklamalara cevap vermem. Telsiz kayıtlarını paylaşmanın zamanı geldi Haksızlık yapılıyor, mahcup olacaklar!" dedi. En sert tepki ise Başbakan Tayyip Erdoğan'a aitti. Erdoğan, uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğünü iddia eden Wall Street Journal'a sert sözlerle yüklendi. Başbakan, "Kaynaklar diyorlar. Kim o kaynaklar. Bu gazete namert yayın yapıyor. Suriye helikopterleri 5 kez bizim hava sahamızı ihlal etti. Bizim uçağımız uluslararası alanda 13 milde vurulmuştur" dedi.

SINIRDA SICAK UÇUŞ
Sınıra sevkiyat arttı, Türkiye ateş hattında önlemlerini arttırdı. Ancak karadaki gerilim, havaya yansıdı. Suriye helikopterleri Türkiye hava sahasına yaklaşınca Genelkurmay düğmeye bastı. Suriye'den gelen hamle üzerine, Türk jetleri kontrol uçuşu için havalandı. Konuyla ilgili olarak TSK'dan şu açıklama yapıldı: "Suriye'ye ait 1XMI-17 tipi helikopter, Türkiye sınırına 4 mile kadar yaklaştı. Bunun üzerine İncirlik'te bulunan 2 adet F-16 uçağı, Adana-Hatay üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etti."