Türkiye in Amerika out

ABD'li ünlü gazeteci Seymour Hersh, ilginç açıklamalar yaptı: Kuzey Irak'ta ABD'nin değil Türkiye'nin sözü geçiyor. Mesut Barzani, geleceği için Türkiye ile dost olmak zorunda...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2012 Güncelleme 30 Mayıs 2012, 02:54
Türkiye in Amerika out

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Vietnam ve Irak'taki kanlı yüzünü ortaya çıkartan Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, Kuzey Irak ve Suriye'nin geleceğini TAKVİM'e değerlendirdi:

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı, Suriye'de olan her olayı detayıyla biliyor. Bölgede kaos ortamı daha da büyüyecek.

ESAD'LA ANLAŞMA
Beşar Esad konusunda Türkiye için bir sıkıntı olabilir. Esad'ın gitmesini isteyen ülkeler, bir anda eskisi gibi ortak bir noktada buluşabilir. ABD bile bugün Beşar Esad'la anlaşabilir. İşte böyle bir durumda Türkiye, asla sessiz kalmaz ve dünyaya gücünü gösterir.

Irak'ta Sunniler ve Şiiler arasında zaten savaş var. Sadece bu resmi olarak açıklanmadı. 3 günde bir bombalar patlıyor. Şiiler de ölüyor, Sünniler de. Eğer Türkiye devreye girmezse, o bölge tarihinin en kanlı günlerini yaşayacak. Şiiler de bu savaştan çok büyük yara alacak.

PETROL İÇİN
Barzani, Türkiye ile çok sıcak adımlar attı. O da petrolü, Türkiye olmadan sevk edemeyeceğini iyi biliyor. Kendi güvenliği için Türkiye'nin bölgede güçlü olmasını istiyor.

2004'ten itibaren emekli CIA ajanları, Kuzey Irak petrolünün büyük bir kısmını eline aldı. Artık bu dengeler değişti. Eski ajanların kurduğu şirketler, bugün Kuzey Irak petrolünün çok az bir kısmına sahipler.