Nükleer destek

Başbakan Erdoğan'la görüşen İran 1. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahimi, nükleer konusunda şu mesajı verdi: Nükleer programımızı özellikle Türk kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2012 Güncelleme 29 Mart 2012, 00:35
Nükleer destek

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rıza Rahimi'nin konuğu olarak geldiği Tahran'da, Sadabad Paktı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan'ın İran'a gelmesi ile birlikte 64 gündür yağmur yağmayan Tahran suya doydu. Rahimi, Erdoğan'a, "Bereketle geldiniz" derken, görüşmelerde gündemi; İran'ın nükleer faaliyetleri, Suriye ile ilişkiler ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi oluşturdu.

KİMSE İRAN'A DAYATMA YAPAMAZ
Erdoğan, daha sonra Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Erdoğan, "Nükleer silahlara herkes karşı çıkıyor. Nükleer enerji barışçıl amaçlı olduğu takdirde ise kimsenin dayatma hakkı yoktur" dedi. Rahimi nükleer konusunda şu mesajı verdi: "Biz barışçıl enerji alanında çok geniş bir yatırım yapmışız. Bizim nükleer enerjide barışçıl amacın dışında hiçbir programımız yok. Bunu tüm Müslüman ve kardeş ülkelere sunmaya hazırız. Özellikle Türk kardeşlerimize." Bu arada Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la dün planlanan görüşmesi, bugüne ertelendi.

GÖRÜŞMELER İSTANBUL'DA
Başbakan Erdoğan, İran'a yaptığı resmi ziyarette, nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılması için tam destek aldı. Erdoğan yerin İstanbul olmasının beklendiği sinyalini vererek, "Olumlu gelişmeler var. Yetkililerin açıklamasını beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz" dedi. İranlı yetkililer de, toplantının İstanbul'da yapılmasını istedi.

BEREKETİNİZLE TAHRAN'A GELDİNİZ
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Erdoğan'a eşlik etti.

* Sadabad sarayındaki görüşme, yaklaşık 1 saat geç başlarken, Rahimi ve Erdoğan görüşme sonunda 3 yıl içerisinde ticaret hacmini 16 milyar dolardan 30-35 milyar dolara çıkartmakta anlaştı.




DUYGU GÜVENÇ TAHRAN