Stratejik 4 hamle

Başbakan Erdoğan, Nisan ayında Çin'e iade-i ziyarette bulunacak. İki ülke, müteahhitlik finans, ticaret ve nükleerde ortaklık yapacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2012 Güncelleme 23 Şubat 2012, 01:51
Stratejik 4 hamle

İÇİNDEKİLER

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler tarihi ziyaretle yeni bir aşamaya girdi. Başbakan Erdoğan ile İstanbul'da bir araya gelen Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping, Türkiye'deki gelişmelerden övgüyle söz etti. Jinping, Türkiye'nin ekonomideki başarısını yakından izlediğini belirterek, "Bu performansı izliyorum, memnuniyet duyuyorum" dedi.

YATIRIM DAVETİ
Jinping, ekonomik başarıda Çin ve Türkiye'nin dünyada ön plana çıkan iki ülke olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan da, "Türkiye'ye yatırıma da bekliyoruz. Başta müteahhitlik sektörü başta olmak üzere işbirliği alanlarımızı geliştirmeliyiz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın bu çağrısı üzerinde Xi Jinping, Türkiye'ye özel bir ticaret ve yatırım heyeti gönderme ve yatırımlarda finansman desteği sözü verdi.

YENİ ANLAŞMALAR
Jinping'in Türkiye ziyaretinde mihmandarlık yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu ziyarete ilişkin şunları söyledi: Nisan ayında Çin yolcusuyuz. Başbakanımız da Çin'e gitme sözü verdi. Ticari işbirliğinin gelişmesi için önemli anlaşmalara imza attık. Dünyada müteahhitlik sektöründe birinci ve ikinci olan iki ülke bir araya gelecek. Bu müteahhitlik sektörü için de büyük bir kazanım olacak. Çin tarafı nükleer konusunda işbirliği teklif etti. İki ülke arasında "nükleerin barışçıl kullanımı" anlaşması da imzalanacak.

EN HIZLI BÜYÜYEN 2 ÜLKE
3 günlük Türkiye ziyaretinin çok önemli olduğunu belirten Xi Jinping, "Ortak çalışmalarımız iki ülke içinde çok önemli gelişmeleri sağlayacak" dedi.



Hazal ATEŞ