Uludere'de biz yokuz

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Uludere'de yaşanan olayla ilgili 'Predatorlar hatalı' iddialarını reddetti: Her zaman olduğu gibi istihbarat desteği verdik, hedef belirlenmesiyle hiçbir ilgimiz yok."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2012 Güncelleme 27 Ocak 2012, 02:09
Uludere’de biz yokuz

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, yine tartışma yaratacak açıklamalar yaptı. Geçen yıl, Oda TV ve Balyoz tutuklamaları için "Anlamıyorum" diyen ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından "Acemi elçi" diye nitelenen Ricciardone aynı konu için yine "Anlamıyorum" dedi. İşte Ricciardone'nin açıklamaları:

* Uludere'de istihbaratı ABD mi verdi?
Uludere'de hedef belirlenmesiyle ilgimiz yok. PKK'ya karşı Türkiye'ye istihbarat desteği veriyoruz ama hedef belirlenmesi Türk tarafına ait bir karardır.

* Uludere'de istihbarat zafiyeti var mı?
Çatışma ortamında her zaman mükemmel istihbarat bilgisi olmaz. Irak'ta çalıştım. Bizim de hatalarımız oldu. Belli ki Uludere'de de trajik hata var.

* Uludere'de değerlendirilen 4 saatlik kayıtta, Predator görüntüsü var mı?
Predatorların nerede, nasıl kullanıldığı konusunda bilgi vermek istemem. Askeri sırdır. Bu, sizin askerlerinizin de iyiliği için. Ki PKK bunu önceden bilmesin.

* Basın özgürlüğü tartışmaları için ne diyorsunuz... Geçen yılki açıklamanız Başbakan tarafından 'acemi elçi' olarak nitelenmiştiniz, acemilik sürüyor mu?
Yanlış anlaşılma pahasına yine söyleyeyim. Geçen yıl, 'Anlamadım' dedim. Türkiye, birinci sınıf demokrasi olma emelleri olan bir ülke. Nasıl olur da entelektüeller için gözaltılar, hapisler olur? Bunu yine anlamıyorum.

* 1915 olayları ile ilgili Fransa'nın kabul ettiği yasa hakkındaki düşünceniz?
ABD olarak Türk ve Ermeni taraflarının adil ve kapsamlı şekilde 1915 olaylarını ele almasını istiyoruz. Her iki tarafın tarihçilerini bir araya gelmeli.

* ABD'de benzer yasa çıkabilir mi?
Türkiye, büyük emelleri olan daha çok geleceğe bakan ülke haline geldi. Cumhuriyetin 100. yılında G 10'a girmeyi hedefliyorsunuz ve bunu destekliyoruz. Bu noktaya ulaşılması için geçmişiyle yüzlemesi gerekir.

* Suriye'ye müdahale olabilir mi?
Bir müdahale öngörmüyorum. Suriye hükümeti, kendi halkını öldürüyor. Bu, kabul edilemez. Esad, inandırıcılığını hem dünya çapında hem de kendi halkı nezdinde bitti.


Okan MÜDERRİSOĞLU