"Vekillerle ilgili işlemlerde özen gösterilmeli"

Giriş Tarihi 13 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 13 Ocak 2012, 16:12
Vekillerle ilgili işlemlerde özen gösterilmeli

İÇİNDEKİLER

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Yürütülen adli işlemlerin kamuoyunda tereddütlere yol açmayacak şekilde objektif kriterlere ve mevzuat hükümlerine göre gerçekleştirildiği konusunda şüpheye mahal bırakılmaması da adalete olan güven açısından önem taşımaktadır'' dedi.

Çiçek, Diyarbakır bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın evinin aranmasıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasama dokunulmazlığının amacının, ''halkın iradesinin Meclise tam olarak yansıtılmasının temin edilmesi'' olduğunu belirterek, bununla ilgili Anayasa ve yasalarda bir çok düzenleme yapıldığını ifade etti.

Çiçek, şunları söyledi:

''Milletvekilleriyle ilgili dinleme, arama, el koyma veya tutuklama gibi adli bir işlem yapılacaksa, Anayasa ve hukuk çerçevesinde azami özen gösterilmesi ve bu işlemlerin Adalet Bakanlığının yayımladığı genelgeler çerçevesinde kanunda belirtilen makamlar tarafından bizzat yapılması, dokunulmazlıktan beklenen amacın gerçekleşmesi açısından hassasiyet arz eder. Yürütülen adli işlemlerin kamuoyunda tereddütlere yol açmayacak şekilde objektif kriterlere ve mevzuat hükümlerine göre gerçekleştirildiği konusunda şüpheye mahal bırakılmaması da adalete olan güven açısından önem taşımaktadır.

Yapılan ve yapılacak olan soruşturma ve kovuşturmalar ile sair işlemlerde bu iki hususun da yeterince gözetilmesinde ülkemiz açısından sayısız yararlar vardır''