Başbuğ tutuklandı

İstanbul Adliyesi'nde dün bir ilk yaşandı. İlk kez bir Genelkurmay Başkanı Ergenekon kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında sorgulandı. 7 saatlik sorgunun ardından İlker Başbuğ, çıkartıldığı mahkeme tarafından cezaevine gönderildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2012 Güncelleme 06 Ocak 2012, 02:37
Başbuğ tutuklandı

İÇİNDEKİLER

Türkiye gündemi, dün İstanbul Beşiktaş'taki adliyeye kilitlendi. Zira Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir genelkurmay başkanı şüpheli sıfatıyla ifade verecekti. TSK'nın 26'ncı Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İlker Başbuğ, hükümet aleyhine kara propaganda yapıldığı iddia edilen internet sitelerinin kurulmasına ilişkin yürütülen 'internet andıcı' soruşturmasında, ifade verdi. Başbuğ, dün 12.20'de Fenerbahçe Orduevi'ndeki lojmanından 3 otomobille ayrıldı. 12.55'te Balmumcu'daki İstanbul Merkez Komutanlığı'na geldi.

BELGE BANA GELMEDİ
Başbuğ, soruşturmayı yürüten Özel Yekili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'ın bulunduğu 5'inci kata çıktı. Sorguya Başsavcıvekili Fikret Seçen de katıldı. Başbuğ'un avukatlığını eski askeri hakim avukat İlkay Sezer üstlendi. 7 saatlik sorgunun ardından Başbuğ, tutuklanma talebiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Başbuğ'un, internet andıcı belgesinin iddia edildiği gibi kendisine gönderilmediğini ileri sürerek, mahkeme heyetine şöyle dediği öğrenildi: Genelkurmay 2. Başkanı tarafından 'sayın komutana arz' diye sunulan bir belge normal şartlarda bana arz edilmesi gerekir. Ancak kesinlikle arz edilmedi. Arz edilmiş olsa bir imza bir paraf mutlaka konulurdu.

ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ SUÇLAMASI
Emekli orgeneral, dün gece yarısı terör örgütü kurmak, yönetmek ve darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı. İlker Başbuğ, önce sağlık kontrolü için Adli Tıp'a ardından Silivri Cezaevi'ne
gönderildi.

TAKDİR YÜCE MİLLETİN
Başbuğ, adliye çıkışında "Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmak ve yönetmekten tutuklanmıştır. Takdir yüce Türk milletinindir" dedi.

EMRİ O VERDİ
Peki nedir bu internet andıcı davası? İddiaya göre 2008'de Genelkurmay'da 41 tane internet sitesi kuruldu.
Bu siteler ile hükümet aleyhinde kara propaganda ve darbe hazırlığı yapıldı. İnternet andıcı davasında sanık olan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız, internet sitelerinin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bilgisi dahilinde faaliyet yürüttüğü yönünde ifade verdi. Bu iddialar üzerine Başbuğ hakkında soruşturma başlatıldı.

6 GENERAL TUTUKLANMIŞTI
Andıç soruşturmasında emekli Org. Hasan Iğsız, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Korgeneral Mehmet Eröz, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ile Tuğamiral Alaettin Sevim tutuklandı. Firari Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

MEVLÜT YÜKSEL