Devlet özrü

Başbakan Erdoğan, devlet adına Dersim'de yaşanan katliam için resmen özür diledi ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da CHP adına özür dilemesini istedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2011 Güncelleme 24 Kasım 2011, 00:00
Devlet özrü

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları toplantısında Dersim'de yaşananlarla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Önceki gün Erdoğan'ı Ermeni diasporasıyla birlikte anan Kılıçdaroğlu'na "Sana yazıklar olsun. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan'ı Ermeni diasporasıyla aynı yere oturtacak olanın alnını karışlarım. Haddini bil" diye sert çıkan Erdoğan, Dersim'le ilgili de devlet arşivlerinden ve dönemin tanıklarının anılarından 7 belgeyi açıkladı:

HAYDİ ONURUNU KURTAR
Sayın Kılıçdaroğlu, nereye kaçıyorsun? Bunlardan nasıl sıyrılacaksın? Ben mi özür dileyeceğim, sen mi özür dileyeceksin? Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ben özür dilerim ve diliyorum. Ancak CHP zihniyeti adına özür dilemesi gereken varsa, 'yeni CHP'nin yeni genel başkanıyım' diyorsun o da sensin, 'hem Dersimli olarak onur duyuyorum' diyorsun ya hadi onurunu kurtar bakalım, kurtar. TEK partili dönemden sonra benim halkım bir daha (CHP'ye) tek parti iktidarı verdi mi? Vermedi. Halkımın değer yargılarıyla, bunların değer yargıları uymuyor, uyuşmuyor. Şimdi çıkmış diyor ki 'ben başbakan olacağım'... Daha çok beklersin. Anamuhalefetin başkanı, dünkü konuşmalarda, hiç yetişmemiş, adeta mürekkep yalamamış bir tip. Konuşmalar böyle...

OPERASYONA TAM DESTEK
Başbakan Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının tutuklanmasıyla yeniden gündeme gelen KCK operasyonlarına destek çıktı. Erdoğan, "Devlete paralel yapılanmalara karşı verilen mücadeleyi, teröre karşı verilen mücadeleyi, milletin huzuru, istikrarı, kardeşliği ve dayanışması adına verilen bir mücadeleyi, 'geriye dönüş' ya da 'sivil dikta' olarak adlandıranlar, nasıl büyük bir yanılgının içinde olduklarını görsünler. KCK operasyonlarını bir başbakan olarak bugüne kadar destekledim ve destekliyorum" dedi.

* Dersim olayları nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hedef tahtasına oturan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda gün boyu sessiz kalmayı tercih etti. Ancak Kılıçdaroğlu'nun, basına kapalı görüşmede, "Yüzleşme gerekli ama siyasi malzeme yapılmamalı" dediği öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN DERSİM'E 7 BELGE
Belge 1
Çeşitli tarihlerde Dersim raporları hazırlanıyor. Bu, 100 adet bastırılarak, zata mahsus olarak, bu notla belli yerlere gönderilmiş bir rapordur. Deniliyor ki: Dersim, Hükumet-i Cumhuriye için bir çıbandır. Bunun üzerinde kat;i bir ameliye yapmak ve ihtimalat-ı elimeyi önlemek, selamet-i memleket namına farz-ı aynıdır. Bunun için evvela silah toplamak, ardından ıslahat yapmak icap eder.

Belge 2
Kanun'un ilk maddesinde şu belirtiliyor: Tunceli vilayetine, korkomutan rütbesinde bir zat vali ve kumandan olarak seçilir. Sonra, bu vali ve kumandana yasada ilginç haklar tanınıyor. Mesela aileleri bir yerden bir yere göç ettirebilir. Bu kanunun ardından, hazırlıklar yapılıyor, 1937, 1938 ve 1939'da Dersim'de maalesef büyük bir dram yaşanıyor. Havadan, karadan, toplarla, gaz bombalarıyla, hareket eden her şey, çocuklar, kadınlar katlediliyor.

Belge 3
Tunceli'den 11 bin 683 kişinin sürüldüğünü belirtiyor, 2 bin kişinin sürülmesini karara bağlıyor. Başbakan kim, Celal Bayar. Reisi Cumhur İsmet İnönü. İmzalardan biri dikkatimi çekti. Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya. Ali Çetinkaya, İskilipli Atıf Hoca'yı düzmece bir mahkemeyle, 'kararın infazına, şahitlerin sonra dinlenmesine' diyerek idam eden, kel Ali Lakaplı Hakim. CHP bu işte... 3 Mayıs'ta, CHP'li Yenimahalle Belediyesi, işte bu Ali Çetinkaya'nın ismini parka verdi.

Belge 4
Sason bölgesinde 384 kişinin öldürüldüğü, diri tutulan ve teslim olanların tamamının batıya göç ettirildiği ifade ediliyor. 28 Eylül 1938. İmza kim biliyor musunuz? İçişleri Bakanı Şükrü Kaya. Yine CHP...

Belge 5
Dersim olaylarında orada asker olan Muhsin Batur diyor ki: 2 ay Dersim'de görev yaptım. Okuyucularımdan özür diliyorum ve yaşantımın bu bölümünü anlatmaktan kaçınıyorum.

Belge 6
Bu kitap CHP tarafından yasaklandı. Necip Fazıl, Dersim'i ve Dersimliler'i, din mazlumları sınıfına alarak, onlara sadece insan gözlüğüyle bakarak, insani bir trajediyi bizlere aktarmıştır.

Belge 7
1936, 1937, 1938 ve 1939 yıllarında toplam 13 bin 806 kişi öldürüldü. Belgenin altındaki imza çok ilginç. Faik Öztrak. Dahiliye vekili, yani İçişleri Bakanı Faik Öztrak.

* Dersim olayları nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hedef tahtasına oturan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda gün boyu sessiz kalmayı tercih etti. Ancak Kılıçdaroğlu'nun, basına kapalı görüşmede, "Yüzleşme gerekli ama siyasi malzeme yapılmamalı" dediği öğrenildi.