BDP'de 1 Ekim için kritik süreç başladı

BDP yarın Diyarbakır'da grup toplantısı sonrası son dakikada sürpriz bir değişiklik olmazsa boykottan vazgeçerek Meclis’e gitme kararı alacak.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 26 Eylül 2011, 13:45
BDP’de 1 Ekim için kritik süreç başladı

İÇİNDEKİLER

BDP, yarın Diyarbakır'da yapacağı grup toplantısıyla Meclis'e dönme konusunda nihai kararını verecek. Parti Meclisi, Grubu ve cezaevindeki milletvekilleri görüşüp durum değerlendirmesi yapan BDP'de genel eğilim 1 Ekim'de Meclis'e dönme.

Bu toplantı öncesi BDP'lilere Meclis'e dönmemeleri yolunda tehdide varan mesajlar gönderildiği, gönderilen mesajlarla vekillere, "Meclis'e giderseniz Kürt halkına ihanet ederseniz" şeklinde uyarılarla baskı yapıldığı öne sürüldü.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık bu iddiaları yalanladılar. Kaplan, "Aksine Meclis'e dönmeleri yolunda yoğun mesaj bombardımanı" olduğunu belirterek, "Millet iradesine saygının hakkını vereceğiz. Bunu herkes görecek" dedi.

Meclis'e giriş sinyali

Sakık da, "Binbir emek ve halkımızın desteği ile kazandığımız mevkileri heba etme lüksümüz yok" diyerek Meclis'e girecekleri sinyali verdi. Sakık, tehdit mesajları konusunda da, "Bizi sevip inanıp destek verenler bize güvenirler. Ne zaman nasıl davrancağımızı bilirler. Ayrıca herkes bizi Meclis'e davet edenlerin timsah gözyaşı döktüğünü biliyor. Her iki halkın da sorunlarını cesurca dile getirip savunduğumuz için aslında gelmemizi istemiyorlar. Halkımız ve bizi destekleyenler bunun için bize (gidin sorunları Meclis'te anlatın) diyorlar. Biz de inadına demokrasi inadına barış diyeceğiz" dedi.

Hem 'Meclis'e gelin' diyorlar hem tutukluyorlar

Vatan'ın haberine göre, Van Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Tuğluk, aralarında Şırnak Belediye Başkanının da bulunduğu son KCK tutuklamalarını ve BDP'nin Meclis'e dönüş kararıyla ilgili konuştu. KCK adı altında yürütülen tutuklamalarda hukuktan bahsedilemeyeceğini savunan Tuğluk şunları söyledi: "Bir haftada 400 çalışanı tutuklanan bir parti var. Bu son gelişmeler çerçevesinde milletvekili arkadaşlarımız ve bütün bileşenlerimizle değerlendirme yapmak zorundayız. Çünkü siyaset yapma imkanı bırakılmıyor."

Tuğluk, tutuklamaların BDP'nin Meclis'e dönüş kararını etkileyip etkilemeyeceğini ise şöyle yorumladı: "Bir yandan Meclis'e çağırıyor, Anayasayı birlikte yapalım diyor. Diğer yandan o partinin bütün üyelerini tutukluyor. Bu çelişki değil mi? Diyalog kuracağı, aktör olmasını istediği partiyi yok ediyor. Burada bir samimiyet-iyiniyet görebiliyor musunuz? BDP'nin aktör olabilmesi için KCK adı altında yapılan operasyonların durması ve tutuklularının serbest bıraılması gerekiyor."