İsrail panikte

Başbakan Erdoğan'ın, Mısır-Libya ve Tunus ziyareti başladı... İsrail ise, 'Arap Baharı' gezisi nedeniyle büyük panik yaşıyor. Dünya medyası da bu ziyaretleri, 'İsrail'in sonu geliyor' diye yorumluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2011 Güncelleme 13 Eylül 2011, 10:12
İsrail panikte

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son bir yıl içinde halk ayaklanmaları sonucu yönetim değişikliği yaşayan üç Arap ülkesi (Mısır-Tunus ve Libya) turuna dün gece başladı. Başta İsrail ve ABD olmak üzere, dünya Başbakan Erdoğan'ın 'Arap Baharı' turunu yakından izliyor. İlk durağı Kahire olan Erdoğan'ın Mısır'la yapacağı anlaşmalardan çıkacak sonuçlar bölge ülkeleri ve özellikle de İsrail açısından büyük önem taşıyor.

GAZZE'YE DE GEÇEBİLİR
Erdoğan, Mısır'da Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Muhammed Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşecek. Kahire'de Filistin Lideri Mahmut Abbas ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelecek olan Erdoğan'ın, Gazze'ye de geçebileceği de belirtiliyor. Başbakan Erdoğan'ın ziyaretlerinin, İsrail'in daha da yalnız kalmasına neden olacağına dikkat çekiliyor. İsrail'in uykularını kaçıran bu gezi, dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor. İşte o manşetler:

THE GUARDIAN (İNGİLTERE): Türk-Mısır müttefikliği: İsrail bölgesel izolasyon ile karşı karşıya bırakacak. Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın gezisi, İsrail'i çaresizliğe itecek. Başbakan Netanyahu ya yeni bir savaş hazırlığı içine girer; ya da düzenin değiştiğini kabul eder.

THE TIMES (İNGİLTERE):
Erdoğan'ın gezisi, İsrail'in bitişine mi işaret ediyor.

FINANCIAL TIMES (İNGİLTERE): İsrailli liderler, iki farklı cephede, en önemli iki Müslüman müttefikini kaybetmemek için savaş veriyor. Erdoğan'ın Mısır ve Tunus ziyareti, İsrail'in bir yenilgisi olarak tarihe geçebilir.

EL PAİS (İSPANYA): Dünya, İslam dünyasının en kıymetli siyasetçisi Erdoğan'ın Arap Baharı turuna kilitlendi... Mısır, Libya ve Tunus ziyaretleri, bu 3 ülkeyi İsrail'den kopartacak.

LE FIGARO (FRANSA): Erdoğan'ın Mısır ziyareti, İsrail Başbakanı'nı, Libya ziyareti de Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin moralini bozdu.

GAZZE HASRETİ İÇİNDEYİM
Erdoğan, Mısır'a hareketinden önce çarpıcı açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Gazze'ye şimdi gitmeyeceğim. Ama en kısa zamanda orayı ziyaret etmenin hasreti içindeyim. Tahrir Meydanı'nın yanındaki Arap Ligi'nde konuşacağım. Tüm Mısırlılar ve dünya mesajlarımı izleyecek" dedi.

ERDOĞAN'A COŞKULU KARŞILAMA
Mısır'a dün gece geç saatlerde inen Başbakan Erdoğan'ı binlerce kişi posterler ve sloganlar eşliğinde karşıladı. "Selamünaleyküm" diyerek Mısırlıları selamlayan Erdoğan, Arapça kısa bir konuşma yaptı ve Mısır gençliğine teşekkür etti.