Türkiye farkı

Dünya ülkeleri ve liderleri Somali'deki açlığı görmezden gelirken Başbakan Erdoğan ve Türkiye, yardıma koştu. Ülkedeki çadırları ziyaret eden Erdoğan ve beraberindekiler, dünyaya mesaj verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2011 Güncelleme 20 Ağustos 2011, 02:31
Türkiye farkı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler Somali'de Cezire bölgesinde Kızılay'ın kampını ziyaret etti. Erdoğan'a kampı ziyaretinde; eşi Emine Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, oğlu Bilal Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Bakanlar Fatma Şahin, Recep Akdağ, Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Nüket Hotar, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Güldal Akşit ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de eşlik etti. Erdoğan, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı'dan, 250 kişilik kamp hakkında detaylı bilgi aldı.

SAHRA HASTANELERİ
Gıda kolilerini dağıtan Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte kampta kalan çocuklarla yakından ilgilendi. Bebeğini önceki gün kaybeden Somalili bir kadına başsağlığı dileyen Başbakan Erdoğan, bu bölgeye en kısa zamanda Sahra hastanesinin kurulacağının müjdesini verdi. Kızılay yetkilileri, Sahra hastanelerinde 60 kişinin görev yapacağını ve 6 bölümden oluşacağını açıkladı. Erdoğan, kampta kalan mültecilerin yıkanmaları için su imkanı sağlanması talimatı da verdi. Türk halkının bu olağanüstü çabasına karşılık, Dünya ülkelerinin bölgede yaşanan açlık ve kıtlığa karşı sessiz kalması şaşkınlık yarattı.



KURAKLIK VE KITLIK
Başbakan Erdoğan, Somali'de açıklamalar yaptı... İşte Erdoğan'ın sözleri: Somali bugün son 60 yılın en sıkıntılı günlerini geçiriyor. Kuraklık ve kıtlıkla karşı karşıya. Bir felaket tablosu var. Darfur'u da dolaşmıştım. Karşılaştırdığım zaman buranın çok daha büyük bir felaketle iç içe olduğunu gördüm. Özellikle yavruların, çocukların o halini görmek insan olarak bizi üzüyor. Burada insanlık test ediliyor. Uygar dünya bu testi geçmek zorunda."

* Somali gezisinde bulunan sanatçılar Nihat Doğan, Muazzez Ersoy, Ajda Pekkan ve Sertab Erener, Başbakan Erdoğan'ın yanından ayrılıp çadırları gezdi. Hediye dağıtan Pekkan ve Erener, Somalili kadınlarla şarkılar söyleyip göbek attılar. Sanatçı Erener, eşi Demir Demirkan ile birlikte geldiği Somali kampını gezerek hediye verdi.

* Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, çocuklarla yakından ilgilendi.

* Başarılı şarkıcı Sertab Erener ve sevgilisi Demir Demirkan da, Kızılay'ın çadırlarını dolaştı. Sertab, bir ara gözyaşlarına hakim olamadı.

* Şarkıcı Nihat Doğan, Somali'de gördüğü her çocukla yakından ilgilendi.

HABERİN VİDEOSU iÇİN TIKLAYIN

SOMALİ'DEN NOTLAR
*
Başbakan Tayyip Erdoğan için Somali Havaalanı'nda iki kez tören yapıldı. Tören sırasında okyanustan gelen rüzgarın etkisiyle Türk bayrağı, Başbakan Erdoğan'ın yüzüne yapıştı. Erdoğan da İstiklal Marşı boyunca hiç hareket etmeden bir süre bayrak yüzünde kaldı.

* Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ı yanına çağırıp, Somalili kadınlara Arapça olarak "Benim eşim" diye tanıştırdı. Başbakan Erdoğan ile birlikte Somali'ye gelen bakanlar da ayrı ayrı eşleriyle birlikte çadırları dolaşıp oyuncak, balon ve çeşitli gıda maddeleri dağıttı.

* AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İTO Başkanı Nevzat Yalçıntaş da Somali'de hazır bulundu.

* Erdoğan'a eşlik eden heyetin bulunduğu THY'yi ait uçak, iniş sırasında piste aniden giren 4 köpek nedeniyle tehlike atlattı. Pilot, köpeklere çarpmamak için sağa doğru manevra yaptı. Ancak "Ordu" adlı TCJFL kuyruk tescilli uçağın sağ kanadı ağaç dallarına ve çalılara çarptı.

* New York Times, El Pais ve El Cezire, Somali'ye yardımlar nedeniyle Türkiye'ye övgü yağdırdı. El Cezire, "Türkiye'de kahraman olarak görülen Başbakan Erdoğan, birçok ülkenin gönlünü kazanmaya devam ediyor" yorumunda bulundu.


Cengiz UYSAL