Haberal'a Başbakanlık'tan kötü haber

Ergenekon tutuklusu CHP milletvekili Prof. Haberal'a bir kötü haber de Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan geldi. Başkent Üniversitesi ile yapılan anlaşmada devletin zarara uğratıldığı tespit edildi.

Giriş Tarihi 03 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 03 Ağustos 2011, 16:02
Haberal’a Başbakanlık’tan kötü haber

İÇİNDEKİLER

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Prof. Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi ile Hazine Müsteşarlığı arasında 2002'de yapılan borç yapılandırma protokolünün 'şahsa göre' yapıldığını ve devletin zarara uğratıldığını rapor etti.

CHP'nin Ergenekon tutuklusu milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'a bir kötü haber de Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan geldi. Kurul, Ergenekon savcılarının talebi üzerine başlattığı ve 3 ay süren Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi soruşturmasını tamamladı. 2002 yılında Başkent Üniversitesi ile Hazine Müsteşarlığı arasında yapılan borç yapılandırma protokolünü incelemeye alan Başbakanlık protokolün "şahsa göre" yapıldığı ve devletin zarara uğratıldığını belirledi.

ŞAHSA GÖRE PROTOKOL

Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi'ne Avrupa Sosyal Kalkınma Fonu Kredisi tahsis edilmişti. Hazine Müsteşarlığı da borca kefil oldu. Ancak Başkent üniversitesi bu borcu ve faizini ödemedi. Borç 2002'de yeniden yapılandırıldı. Ergenekon savcılığı 2002'de yapılan bu protokolü görünce Başbakanlık Teftiş Kurulu'na bir yazı yazarak Başkent Üniversitesi ile Hazine Müsteşarlığı arasında yapılan protokolün incelenmesini istedi. Borç yapılandırma protokolünü incelemeye alan Başbakanlık protokolün "şahsa göre" yapıldığı ve devletin zarara uğratıldığını belirledi. Başbakanlık Teftiş Kurulu "Protokolün özel bir protokol olduğu, sözkonusu gruba iltimas geçilerek Hazine'nin zarara uğratıldığı anlaşılmıştır" dedi.

110 AY VADE

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başkent Üniversitesi'nin protokolünü, aynı dönemde Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı farklı 6 protokolü karşılaştırma yoluyla inceledi. Hazine'nin yeniden yapılandırdığı borçlarda 12 ila 24 ay vade varken, Başkent Üniversitesi'nin yeniden yapılandırma protokolünde 110 ay vade yapıldığı, ayrıca vadesi geçmiş borçların faiz uygulanmadan ertelendiği anlaşıldı.

CHP'Lİ ÖZTRAK DA DOSYADA

Hazırlanan Başbakanlık raporu savcılık ve hazine müsteşarlığına gönderildi. Bu arada protokolün imzalandığı dönemde Hazine Müsteşarı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın ismi de dosyaya girdi. Başbakanlık yetkilileri savcı dosyada zaman aşımı olmadığına karar verirse Öztrak ile ilgili fezleke hazırlayıp Meclis'e gönderebileceğini belirtti.