Kılıçdaroğlu havayı tutturamadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2011 Güncelleme 22 Mayıs 2011, 00:00
Kılıçdaroğlu havayı tutturamadı

İÇİNDEKİLER

Adrese dayalı nüfus sisteminin mağdurlarından biri de Kırşehir. Sistem değişip illerin gerçek nüfusları ortaya çıkınca, Kırşehir'in 3 olan milletvekilliği 2'ye düştü. Şehre gittiğimizde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitingi için hazırlık yapılıyordu. Saatler, önceden ilan edilen miting zamanı olan 14:00'ü gösterdiğinde meydan oldukça cılızdı. Bir grubun yanına sokulup, sohbete başladık..."Dışarısı neden içeriden kalabalık" dediğimizde Demirci Durmuş Demirbilek, "normal" cevabını verdi: "İçeride sadece CHP'liler bulunuyor.
Burada ise, Bozkurt da AK Partili de, Has Partili de herkes var. Zaten burada yeniden AK Parti götürür. Kılıçdaroğlu havayı tutturamadı. Çıkışı gibi sonunu getiremedi. Bak göreceksin, Baykal gibi bu adamı da CHP yiyecek."
Gittiğimiz yer Kırşehir olunca, doğal olarak kaset skandalı yüzünden MHP Genel Başkan Yardımcılığı'ndan ve adaylıktan istifa eden Metin Çobanoğlu'nu sorduk. Demirbilek, "Çobanoğlu'nun gitmesi çok iyi oldu. Kırşehir'e bir faydası yoktu. Eğer listede kalsaydı, MHP iyice gerilerdi. O gitti diye şimdi herkes seviniyor" cevabını verdi.

ÜLKÜCÜ CHP'Lİ
Aslen MHP'li olduğunu, ancak bu seçimde AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen Demirbilek, seçim sonucuna ilişkin olarak ise "AKP, biri kesin alır. İkinci milletvekilliği çekişmesi de AKP ve MHP arasında geçer. Ama Çobanoğlu kalsaydı, MHP'nin hiç şansı olmazdı" tahminini yaptı.
Yanımızda bulunan Recep Şahin ise, CHP'ye veryansın etti: "MHP'nin Kırşehir'de, CHP'nin ise bütün Türkiye'de yalanı var. Meclis'ten ne çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Cem Uzan gibi mazotu ucuzlatacağını söylüyor. Kim inanır?
Zaten artık MHP ve CHP kalmadı, ikisi bir oldu. Baksana taş gibi milliyetçi adam Sinan Aygün CHP'nin adayı." CHP'nin mitingine gelip, Kılıçdaroğlu'nu dinleyenlerden biri de Güven Yavuz.
Geçmişte ülkücülerin içinde yer aldığını söyleyen Yavuz, bu seçimde CHP'nin Kırşehir'de mutlaka bir milletvekili çıkaracağını iddia etti: "MHP'nin gençlik tabanının büyük bölümü zaten AKP'ye kaydı. Ben de Ülkü Ocakları'ndan yetiştim. Ama, MHP cemaatlerle kavga ettiği için tabanını kaybediyor.
Seçimin sonunda AKP 1 vekilliği kesin alır. Meclis'e gidecek diğer isim de CHP'den Dr. Cahit Gürses olur. Eğer Metin Çobanoğlu istifa etmeyip listede kalsaydı, burada MHP'ye kimse oy vermezdi." Kırşehir'de AK Partili, CHP'li ya da MHP'li kiminle konuşursanız konuşun, alacağınız cevap hemen hemen ayrı. Herkes ağız birliği yapmışçasına Metin Çobanoğlu'nun istifasının MHP'yi rahatlattığı görüşünde.

AK PARTi'NiN HEDEFi 2-0
Geçmişte Kırşehir'de önemli bir tabanı bulunan MHP, bugün o eski gücünden çok şey kaybetmiş. AK Parti Kırşehir İl Başkan Yardımcısı Fikret Şimşek de eski bir MHP'li. O da "kaset mağduru"
Metin Çobanoğlu'nun MHP için çok kötü bir tercih olduğu görüşünde. Şimsek, Çobanoğlu'nun daha önce Kırşehir Belediye Başkanlığı yaptığına işaret ederek, şunları söylüyor: "Metin Çobanoğlu 2 dönem üst üste seçildi. 2. dönem de belediye başkanlığını yarım bırakıp milletvekilliği için ayrılınca hizmetler aksadı. Bu yüzden de büyük tepki gördü. İstifası en çok buradaki MHP'lileri rahatlattı. Biz burada rahatız. İlçelerde zaten açık ara ilerdeyiz. Merkeze biraz daha ağırlık verirsek, hedefe ulaşırız.
Merkezi biraz güçlendirirsek, 2-0 yaparız." Fikret Şimşek'le konuşurken, Metin Çobanoğlu adını duyan çevredeki vatandaşlar devreye girip, geçmişte de eczacı bir bayanla birlikteliğinin Kırşehir'de ciddi sıkıntılar yarattığını iddia etti. AK Parti Seçim Koordinasyon Başkanı ve eski Belediye Başkan Yardımcısı Berat Bıçakçı da son derece iddialı. Bıçakçı, anket sonuçlarına dayanarak konuştuğunu söylüyor: "Yapılan anketlerde CHP ile MHP başa baş gibi görünüyor. Biz burada rahatlıkla 2-0 yaparız. Geçen seçim 3-0 için çalıyorduk, ama olmadı.
2-0 yapmak, 3-0'dan daha kolaydır.
Yaptırdığımız anketler, bu işi başaracağımız yönünde. Burada 156 bin seçmen var. 120 ile 130 bin arasında oy kullanılır. Çünkü, geçen referanduma katılma oranı yüzde 78'di. 2007 milletvekili seçimlerinde biz 54 bin oy aldık. Referandumda da sandıktan yüzde 58.6 Evet çıktı.
Evet oyları 73 bin civarındaydı ve bize yansırsa 2-0 garanti." Bıçakçı, ayrıca partilerin söylemlerinin tam arkını bulamadığı, ancak önümüzdeki günlerde söylemlerin netleşeceğini ve mücadelenin daha da kızışacağı görüşünde.

KIRŞEHİR TEPKİLİ
MHP'den istifa eden Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu'nun internete düşen görüntüleri, bütün Kırşehirliler'i rahatsız etmiş durumda. Olaya tepki gösterenler, genellikle aynı değerlendirmeyi yapıyor: "Vaktiyle CHP milletvekili Hüseyin Bayındır vardı. Bir gün Meclis'te konuşurken, 'Bizde parası olmayan kaleye çıkar' demişti. Kaleye çıkıp ne yaptığı da malum. Sonra Baykal'ın kaseti ortaya çıktı. Biliyorsunuz Nesrin Baytok, Kırşehir'in gelini. Bu da bizi rahatsız etti. En son olarak da Metin Çobanoğlu kaseti ile sarsıldık."

MHP'LİLER DE MUTLU
MHP Kırşehir Merkez İlçe Sekreteri İlyas Ceylan'la konuşuyoruz. Ceylan seçimlerle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: "İlçelerde ve köylerde CHP çok zayıf. Ancak, belediye başkanlığı seçiminde bizim yanlış aday göstermemizden dolayı fazla oy aldı. Şimdi onlar bize dönüyor. Ayrıca, internete yansıyan kaset de menfaatimize oldu. Metin Başkan'a camiamızdan tepki vardı. 'Aday gösterecek başka kimse yok mu?' diyorlardı. Sıkıntılıydık, ama kaset olayı bizi rahatlattı. Şu anda anketlere göre oyumuz yüzde 33 civarında."
Kırşehir eski Belediye Başkanı ve Merkez İlçe Başkanı Arif Ekici ise MHP'nin kaset olayından güçlenerek çıkacağını iddia ediyor: "Metin Çobanoğlu'na ciddi muhalefet vardı. Kendisini istemeyenler rahatsızdı. Şimdi rahatladık. CHP'nin burada zaten gücü yok. Onlar da kalabalık olmadığını söylediler. 2 milletvekilliğinden birini de alırız."