Tekirdağ'da 'artı 1' yarışı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2011 Güncelleme 13 Mayıs 2011, 00:00
Tekirdağ’da ’artı 1’ yarışı

İÇİNDEKİLER

Trakya bölgesindeki 3 ilden milletvekili sayısını artıran sadece Tekirdağ oldu. Şimdiye kadar 5 milletvekili çıkaran Tekirdağ, 12 Haziran'da Meclis'e 6 temsilci gönderecek. Siyasi partiler, Trakya'nın en büyük şehrine yoğunlaşmış durumda. İlk hedef artı 1'i almak. Başbakan'ın Çorlu mitingi bu açıdan önemliydi. Çünkü Çorlu, Tekirdağ'ın oy deposu. Üstelik çok göç alan bir ilçe. Ve bu yüzden il olma ihtimali giderek yükseliyor... Tekirdağ ve Çorlu'ya yaptığımız gezi sırasında gördük ki, Balkanlardan göç etmiş olanlar hala CHP'ye oy verme eğilimini korurken, Doğu'dan göç edenlerin büyük çoğunluğu AK Parti'yi destekliyor. Son genel seçimde CHP yüzde 34.41, AK Parti yüzde 29.34, MHP ise yüzde 13.18 oy almış. Tekirdağ CHP'nin eskiden beri güçlü olduğu bir şehir. Ancak Çorlu'ya hızlı göç akını nedeniyle AK Parti'nin oylarını hızla artırdığı öne sürülüyor. Dolayısıyla eklenen vekilliği alma konusunda CHP'nin ensesinde AK Parti bulunuyor. 2007 seçimlerinde Tekirdağ'da CHP 2, AK Parti 2, MHP 1 milletvekili çıkarmıştı.

DP OYLARINI BEKLİYOR
Hem CHP, hem AK Parti "4 çıkarırız" gibi iddialı konuşuyor. Sokak röportajları 2 partinin şanslarının yakın olduğunu gösteriyor. MHP ise mevcut 1 sandalyeyi korursa "başarı" olacak. AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Soner Çizen, daha önce Demokrat Parti'ye giden yüzde 10'luk dilimin partilerine geleceğini söylüyor. Özellikle Malkara ve Hayrabolu'da eski DP oylarının bu kez yön değiştirmesi bekleniyor. Buna karşılık CHP ilçe yöneticileri, eski Genç Parti oylarının kendilerine aktığını iddia ediyor. Diğer Trakya illerinde dikkat çeken bir nokta, adayların hangi seçim bölgesinden oldukları. Seçmenlerin kendi bölgelerinden çıkan adaylara daha sıcak baktıkları söyleniyor. AK Parti İl Başkanı Çizen, listelerinin bu dengeleri iyi gözeterek hazırlandığına dikkat çekiyor. AK Parti'nin 1. sıra adayı tanınmış bir isim. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut. Vali kökenli Akbulut, Tekirdağ'a yapılan yatırımların karşılığını bu seçimde alacaklarını söylüyor. Son olarak Ergene'nin temizlenmesi için 1 milyar liralık bir kaynak ayrıldığına dikkat çekiyor. AK Parti'nin 2. sırasında ise CHP'den ithal edilen bir kadın aday var. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özlem Yemişçi. Buna karşılık CHP listesinin 1. sırasında Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak bulunuyor. Edirne'nin aksine Tekirdağ teşkilatının yoğun çalışması dikkat çekiyor. Çünkü Tekirdağ, Edirne gibi garanti bölge değil...

MHP'Lİ SOFÖR SKANDALI
Seçim öncesi yollara düşen yazarlarımız, Tekirdağ'da keyifli sohbetlerin yanı sıra bir de "otobüs tatsızlığı" yaşadı. Kentte MHP'li yöneticilerle görüşmek isteyen yazarlarımız, il binasının kapalı olduğunu gördü. Diğer partilerle temaslarını tamamlayıp yeniden binaya dönen yazarlarımız, bu kez kapıda MHP Merkez İlçe Başkanı Enes Kaplan'la karşılaştı. Kaplan bir süre kapıyı açtırmak için uğraştı, olmayınca yazarlarımızı MHP'nin Ankara'dan gelen seçim otobüsüne davet etti. Tam sohbet başlayacaktı ki Kaplan'a gelen bir "not" görüşmenin seyrini değiştirdi. Kaplan, "Seçim otobüsünde röportaj yapmamızın yanlış anlaşılacağı söyleniyor" bilgisini iletirken, seçim otobüsünün şoförü ise Kaplan'ı ve Takvim yazarlarını "Otobüste röportaj yapamazsınız" diyerek araçtan indirdi. "Yöneticilerine talimat veren şoför" yüzünden, yazarlarımız, MHP'lilerle görüşemeden Tekirdağ'dan ayrıldı.

DİREKSİYONDAN YÖNETİME TALİMAT!
Yazarlarımız, kaba tavırlar ve sert el hareketleri eşliğinde "Sizi aşağı alıyoruz" diyen şoförün bu tutumu karşısında şaşkına döndü. MHP'li Kaplan'ın tepkisi, "Sadece size değil bize de saygısızlık etti" şeklinde oldu.

PARTiLERiN ADAY LiSTESi

AK PARTİ ADAYLARI:
1- Tevfik Ziyaeddin Akbulut
2- Özlem Yemişçi
3- Sait Yazı
4- Mestan Özcan
5- Mustafa Yel
6- Hakan Şık

CHP ADAYLARI:
1- Faik Öztrak
2- Candan Yüceer
3- Emre Köprülü
4- Gülferah Güral
5- Şerafettin Kurt
6- Ayhan Civan

MHP ADAYLARI:
1- Bülent Belen
2- Hamdi Budak
3- Belma Kuvancı
4- Bahadır Baykal
5- Fikret Yıkılmaz
6- Ergün Vardar