Sinan Aygün'ü yalanlayan Ecevit itirafları

Zeki Sezer, Ecevit'in başbakanlığı döneminde Sinan Aygün'ü bir grubun yerine geçirmek istediğini açıklarken 'tarih bunları yazacak dediği derin planı anlattı.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2011, 00:00 Güncelleme 06 Mayıs 2011, 08:33
Sinan Aygün’ü yalanlayan Ecevit itirafları

İÇİNDEKİLER

Bunda Aygün'ün de rolünün olduğunu belirten Sezer, "Ecevit'i hayattayken üzerine beton döküp gömmek istediler" dedi

CHP'nin Ankara Milletvekili Adayı ATO eski Başkanı Sinan Aygün ile ilgili DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran Sezer, merhum Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde bazı çevrelerden 'hükümeti bırak, çekil' baskısı yapıldığını belirtti. Ecevit'in başında bulunduğu hükümetin yıkılmasında 'iş göremez raporu' için mahkemeye başvuran Sinan Aygün'ün rolü olduğunu savunan Sezer, Aygün'ün çürük raporu için mahkemeye gittiği tarihte bir grubu temsil eden bir kişinin Ecevit'e 'yerini Sinan Aygün'e bırakmalısın' dediğini belirtti.

Sezer, "Ecevit'i hayattayken ve başbakanken üzerine beton döküp gömmek istediler. Ecevit hükümetinin yıkılmasında Sinan Aygün'ün rolü vardır" diye konuştu. Sezer, "Bu çağrıların yapılmasına rağmen Ecevit hükümeti devam ettirdi. İş çevreleri, askeri çevrelerden baskı vardı ancak çekilmedi. Esnaf eylemleri yapıldı Ecevit hükümetinin yıkılması için. Bu eylemlerin aktif destekleyicisi de ATO Başkanı Sinan Aygün'dü. Aygün, esnaf olaylarını organize ediyordu" dedi.

BUNLARI TARİH YAZACAK

Sezer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Aygün ATO Başkanı, ben Ankara Milletvekili idim. Ecevit hükümetinin yıkılmasında Sinan Aygün'ün rolü vardır. İş göremez raporu verilmesi gerektiğini söyledi. Sinan Aygün bugünlerde öyle bir şey söylemek istemediğini açıklıyor ancak milleti enayi; âlemi kör zannetmektir bu. Ecevit'in üstüne beton atmak isteyenler vardı. Ecevit'e git diyenler vardı. Bunlar partiyi Sinan Aygün'e teslim et demişti. Bir grubu temsil eden biri gelip bunları söylediğinde, Recai Birgün'ün de orada olduğunu sanıyorum. Bunu benden başka kimler biliyor bilmiyorum ama Ecevit bana bunu kendi söyledi. Yapmadıklarını bırakmadılar. Bozuk ekonomiyi düzeltip, iyi adımlar atan Ecevit hükümetine yapmadıkları kalmadı. Bunları tarih yazacak."

BİZZAT KENDİSİ ANLATTI

Zeki Sezer, Ecevit ile parti genel merkezinde genel başkan odasında yaptıkları bir görüşmede ATO Başkanı Sinan Aygün ile ilgili olarak kendisine yapılan baskıyı bizzat anlattığını dile getirdi. Sezer, "2004 yılıydı sanırım. Genel başkanlık odasında Sayın Ecevit bana, 'Benim çekilmemi istiyorlar, yerime de Sinan Aygün'ün geçmesini istiyorlar' demişti. Kendisi bu telkinlere tepki gösterdiğini belirtmiş ve 'Bizim parti işlerimize, iç işlerimize neden karışıyorlar? Buna hakları yok' demişti. Ecevit, Aygün'ün partinin başına geçmesini uygun bulmadı. Baskıya, dayatmaya Ecevit her dönemde karşı çıkmıştır" diye konuştu.

Sezer, Aygün'ün, Ecevit'in misyonuna sahip çıktığını dile getiren CHP'den aday olmasını çok doğru bulmadığını kaydederek, "Ecevit ile ilgili hakarete varan sözler söylüyordu. Aygün, 'Ecevit'ten helallik aldım' diyor. Birilerinin araya girmesiyle olan bir şey belki ama ben buna inanmıyorum. Eğer öyle olsaydı, en başta koltuğunu ona bırakırdı. Aygün doğru söylemiyor" dedi.

Yazarkasa eylemcisine sahip çıkmıştı

Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde yapılan eylemler arasında Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen Ahmet Çakmak'ın yaptığı ve Türk siyasi literatörüne 'yazarkasa eylemi' olarak geçen eylemdi. Başbakan Ecevit'in başbakanlık şeref kapısından çıkarken 'ben bir esnafım' diyerek kucağındaki yazarkasayı atan Çakmak'ın eyleminin ardından Türkiye'nin çeşitli yerlerinde esnaf eylemleri yapılmıştı. Bu eylemlerin en büyüğü Ankara Siteler esnafının Başbakanlığa doğru yürümesiydi. Yazarkasa eyleminin ardından Siteler esnafının yürüyüşünü ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de içinde bulunduğu bir grup düzenlemişti. Aynı zamanda eylem yapan çayocağı işletmecisi Ahmet Çakmak'a, ATO Başkanı Sinan Aygün, 6 milyar liralık borcunu ödeme sözü vermişti. Aygün, Çakmak'ın borçlu bir esnaf olarak eylemi yaptığı ve esnafın sıkıntısını dile getirdiğini söyleyerek sahip çıkmıştı.