Fransız'ı haşladı

'Azınlıkların ibadet sorunu olduğunu' ima eden üyeye 'Türkiye'ye Fransız' diye çıkışan Erdoğan, 'baraj' eleştirisine de 'Size soracak değilim' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2011 Güncelleme 14 Nisan 2011, 10:40
Fransız’ı haşladı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan, Davos'taki 'One Minute' çıkışından sonra bu kez sınırı aşan Fransız parlamenteri haşladı İşte, 46 ülkeden 315 vekili susturan o sözler...

* Kriz: Türkiye krizi atlatmış, 2010'da yüzde 8,9'la Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olmuştur.
* AB: Türkiye güçlü bir ülkedir. Net söyleyeyim, Türkiye'nin AB'ye, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır.
* Basın: Bazı tutuklamalar basın özgürlüğüne müdahale olarak algılanıyor. Ama Avrupa'da darbeye çanak tutan gazete ve gazeteciler yok.
* Şık'ın kitabı: Bizde bağımsız yargı istemiyorsunuz. Kusura bakmayın, yargı görevini yapıyor.
* Baraj: Yüzde 10 barajının düşürülmesi için halkımızla müzakere yaparız. Size soracak değiliz.
* Fransız: Türkiye'yi yakından takip etmiyorsunuz. Duyduklarınızla hareket ediyorsunuz. Arkadaşımız Fransız mı? Ama Türkiye'ye de Fransız...
* Gurbetçiler: Fransa ve Almanya entegrasyonu sağlamalı ama asimilasyon bir insanlık suçudur.
* Peçe yasağı: Laikliğin, Avrupa'da özgürlük leri kısıtlama aracına dönüştürülmesi ironiktir.
* Libya: Halkın özgürlük taleplerine Avrupa kulaklarını tıkayamaz. Ortadoğu ve K. Afrika'ya bakınca, petrol görmekten vazgeçmeliyiz.

* * *

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde 46 ülkeden 315 üyeye seslenen Başbakan Tayyip Erdoğan, "bomba" etkili mesajlar verdi. Soru-yanıt bölümünde üslubunu sertleştiren Erdoğan, "Türkiye'ye Fransız kalmayın" dedi.

ROMANLAR'I İHRAÇ ETTİNİZ
Tepkiye yol açan ilk soru "Niye yüzde 10'luk barajı indiremediniz?" oldu. Bunun üzerine, "Fransa'da Romanlar'ın ihraç edildiğini, inanç özgürlüğüne saygı olmadığını görüyorum. Demokrasi bu mu?" diye soran Erdoğan, "AB'de de yüzde 7-8 baraj var. Halkım indir derse indiririz. Bunu size soracak değiliz" diye çıkıştı. "Dini azınlıkların ibadet sorunu" olduğu imasında bulunan Fransız üyeye de "Arkadaşımız Fransız mı? Türkiye'ye de Fransız" diyen Erdoğan, "Duyduklarınızla hareket ediyorsunuz, sizi Türkiye'ye davet etmek isterim" vurgusu yaptı ve şöyle devam etti: "Ortodoks Patriği'nin seçimine göz yumduk. Sümela'da ayine hay hay dedik. Van'da kiliseyi ibadete açtık. Sigorta benim."

İşine gelince:
Kitap toplatan ben değilim, yargı. İşinize gelince özgür yargı diyorsunuz. Avrupa'da darbeye çanak tutan gazete ve gazeteciler yok.

Kutuplaşma:

Avrupa'da kutuplaşma artıyor. Yükselen ırkçılık tedirgin edici.

Laiklik:
Fransa'dan uyarlanan laiklik, yanlış uygulamalarla baskı aracı olmuştu. Ama İslam-demokrasi-laiklik gibi kavramların bir arada olabileceğini ispat ettik. Şimdi laikliğin Avrupa'da özgürlüğü kısıtlama aracına dönüşmesi ironik.

GELİNİME ABD SORUN ÇIKARDI
Erdoğan, Ricciardone'yi Strasbourg'dan yanıtladı: "Daha dün gelinim ABD Konsolosluğu'na vize almaya gitti. Başörtüsü nedeniyle sorun çıkardılar. Bunlar önce demokrasiyi
kendileri sindirsin."

TSK YANLIŞ YAPTI
Erdoğan, Fransa'da Genelkurmay'ın "Balyoz çıkışını" da eleştirdi: "TSK sitesinde böyle bir değerlendirme yapmamalıydı. Yanlış yaptı."