Sakız rövanşı

Sarkozy'nin Ankara ziyaretinde soğuk rüzgarlar esti. Melih Gökçek, daha önce Cumhurbaşkanı Gül'ün yanında sakız çiğneyen Sarkozy'ye misilleme yaptı. Fransız lideri sakız çiğneyerek ülkesine uğurladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2011 Güncelleme 26 Şubat 2011, 04:09
Sakız rövanşı

İÇİNDEKİLER

Ankara'nın ısrarına rağmen "Fransa Cumhurbaşkanı" sıfatı yerine "G20 Dönem Başkanı" kimliğiyle Türkiye'ye gelen Nicholas Sarkozy'nin 6 saatlik ziyaretinde gergin anlar yaşandı. Sarkozy, Esenboğa Havaalanı'nda bakanlar yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından karşılandı. Heyette yer alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, "twitter"a yazdığı "Vekilim yurt dışında olduğu için mecburen Sarkozy'yi karşılamak bana kaldı" notu ise günün en dikkat çeken ifadelerinden oldu.

TÜRK GAZETECİYE ÖZENDİ
Sarkozy, Çankaya'nın tahsis ettiği Cumhurbaşkanlığı forsu kapatılmış makam aracıyla Köşk'e çıktı. Sarkozy'nin araçlarının aprondan hareket etmesine izin verilmezken, Ankara sokaklarına da Fransız bayrağı çekilmedi. Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 35 dakika baş başa görüşen Sarkozy, ortak basın toplantısında ise soğuk duş etkisi yapan çıkışlarda bulundu. Türk gazetecinin "Türkiye güçlü demokrasisiyle model gösteriliyor. Fransa ise AB üyeliğine karşı. Bu çelişki değil mi?" sorusu karşısında Gül'e dönerek, "Ne kadar güveniyor gazetecileriniz toplumun geleceğine. Keşke Fransız gazeteciler de böyle olsaydı. İnsan ülkesini severek de gazetecilik yapabiliyormuş" dedi ve şu şaşırtıcı yanıtı verdi: "Türkiye demokrasi değerlerini taşıyorsa, Avrupa'da durum böyle değilse neden üye olmak konusunda bu kadar ısrarcısınız. Bu malum konuda, her iki tarafın da kırmızı hatlarını anlamaya, gelecek için bir yol bulmaya çalıştık. Avrupa'nın istikrarsızlaşmasına, Türk toplumunun da küçük düşmesine engel olacak bir yol bulmamız gerekiyor. Üyelikten başka yollar da bulunabilir. Bazı AB üyeleri olarak, üyelik perspektifi ile yol almanın uygun olmadığını düşünüyoruz. Ama müzakerelerin durması gerektiğini de düşünmüyoruz. Süreçte Kıbrıs'ın da rolü var."

'TÜRKLER'İ İYİ TANIRIM'
Türkiye'nin uluslararası planda oynadığı role çok inandığını da vurgulayan Sarkozy, "AB Ortadoğu için niye sessiz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "O zaman neden üye olmak istiyorsunuz? Bugün ulusal gurunun anlamlı olduğu bir ülkedeyim. Hiçbir Türk dışarıdan birilerinin kendi ülkesi için karar vermesini, geleceğini belirlemesini kabul etmez. Türk gerçeği, Fransızlar'ınkine benzer. Türkler'i iyi tanırım, bizler de Ortadoğu'ya bu mantıkla yardımcı olmalıyız." Baş başa görüşmede ise Gül'ün, "Türkler'in ulusal gururuyla oynamayın" uyarısı yaptığı "Müzakere süreci suni şekilde engellenmemeli" dediği öğrenildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise daha önce Cumhurbaşkanı Gül'ün yanında sakız çiğneyen Sarkozy'ye aynı karşılığı verdi. Sakız çiğneyerek ülkesine uğurladı. Fransa'da Gül ile Türk Günü etkinliklerine katılan Sarkozy, ağzında sakız çiğnediği için Fransız basını tarafından 'Bu ne biçim devlet başkanı' diye ağır bir şekilde eleştirilmişti.

İSTANBUL'U SEVERİM
Sarkozy, Gül'ün resmi ziyaret teklifini kabul etti ve 2011 yılı içinde Türkiye'ye gelme sözü verdi. Fransız lider, çok sevdiği İstanbul'u görmek istediğini de söyledi.

OYUN OYNANMASIN
Gül, basına kapalı gerçekleşen baş başa temasta Sarkozy'e "Türkiye'ye karşı bir oyun oynanmasın. Türk kamuoyunda da şahsen bende de bu yönde bir izlenim var" dedi.

PASTIRMALI LAGOSA BAYILDI
Sarkozy'nin çok beğendiğini ve tatlıya doyamadığını söylediği öğle menüsünde şunlar vardı: Zeytinyağlı pancar soslu lahana dolması, tepsi mantısı, roka salatası, pastırmalı lagos, deniz börülcesi ve kestaneli parfe. Ayrıca şampanya ile Kayra Imperial Shiraz 2005 ve Doluca Sarafin Chardonny 2008.