Sarkozy köşke çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi.

Giriş Tarihi 25 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 25 Şubat 2011, 16:50
Sarkozy köşke çıktı

İÇİNDEKİLER

G-20 dönem başkanı sıfatıyla Ankara'ya gelen Sarkozy'yi Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve öteki ilgililer karşıladı.

Sarkozy, kendisine ayrılan araca binmeden önce basın mensuplarına el salladı. Bir gazetecinin uzaktan yönelttiği soruya Sarkozy gülümseyerek karşılık verdi. Sarkozy, kendisine tahsis edilen araçla havalimanından ayrıldı.

SARKOZY ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE
Çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'yi Çankaya Köşkü'nün girişinde karşıladı. Burada bir süre basın mensuplarına poz veren Gül ve Sarkozy, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, G20 dönem Başkanı olarak 6 saatliğine Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile ortak bir basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;
Ticari ilişkilerimiz 12 milyar avroya ulaştı.

İlişkilerimiz daha da gelişecek...

Görüşmelerimizin büyük bir kısmı müzakerelerimiz ile ilgilidir.

Beklentilerimiz de ahde vefa sürecinde tüm sözlerin tutulmasıdır. Müzakere sonrası bazı ülkeler bu kararı aldık.

Ayrıca Ortadoğu'daki son gelişmeler önemlidir. Bizler Akdeniz ülkesiyiz. Buraların huzura kavuşması arzumuzdur. Herhangi bir kaosa yol açmadan Türkiye-Fransa arasında yapılacak çok şey olduğunu paylaştık...

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy;
Kendisi saygı duyduğum biridir. Kendisi tecrübeli ve bilgedir. Kanaatleri olan biridir. Türkiye'ye 19 yıldır Fransız Cumhurbaşkanı gelmedi. Bu 19+ yıllık paranteze son veren olmaktan çok mutluyum.

Çok uzun zamandır, Türkiye'nin rolüne çok inanıyorum. Türkiye'nin bu rolü tarihi ve coğgrafi konumundan kaynaklanıyor. Dünyanın istikrarı için inisiyatif alan Türkiye'ye ihtiyacı var. Önümüzde çok ciddi konular var...

Hammadde sorunu da ciddi bir sorundur. Tarım konusunda Türkiye önemli bir yerdedir. Benim için bu yolculuk çok önemli idi.

Benim devlet ziyareti çerçevesinde geleceğimi de belirttim. İstanbul en güzel şehirlerden birtanesi. 2011'de bu ziyareti gerçekleştirebilirsek şeref duyarım.

G20 çerçevesinde çalışma ziyaretleri gerçekleştirdim. Obama ile görüştüm.

Türkiye'de yapılacak seminere Gül'ün sıcak baktığını gördüm.

Bu sorunları acilen çözmemiz gerekiyor. Mart ayında Çin'de bir seminer Türkler kabul ederlerse Nisan'da da bir seminer Türkiye'de yapılacak. Fransız dönem başkanlığında işbirliği yapmak istiyoruz.

G20'de aynı kanaati paylaşıyoruz. Nükleerde sınırsız bir işbirliği önerdik. Bu Türkiye'ye güvenimizin eseridir. Terör konusunda da Türkiye'nin yanındayız. Çekilen acıları ve masum kurbanları düşünüyorum...

Mutabık olmadığımız malum konu var. Gül bahsetti. Her iki tarafın da kırmızı hatlarını konuştuk. Ne Avrupa'nın istikrarsızlaşması ne de Türkiye'nin küçülmemesi için uygun bir çözüm bulacağız.

Avrupa siyasi birliği de karmaşık işi devam ettirecek. Zengin görüşme oldu. Serbestçe konuştuk...

Sarkozy gazetecilerin yönelttiği bir soru üzerine "Türkiye- AB ilişkisi için üyelikten başka yollar bulunabilir." cevabını verdi.

Ortadoğu halkı kendi kaderlerini ellerine almaya karar verdi. Ortadoğu halkına yardımcı olmak istiyoruz.

Arap ülkelerinde farklı yönetim alternatifleri ortaya çıktı.

Uygulanan şiddet kabul edilemez. Sayın Kaddafi gitmelidir.

Libya'ya geniş çaplı yardım yapılmalı

Kaddafi'ye cezai yaptırım uygulanmalı

Halklar özgürlük istiyor

Silahlı müdahale dikkatlice düşünülmeli

Üyelik kararı alınmadı henüz, müzakereler yararlıdır.